Ha elpusztulna a tejútrendszer legnagyobb csillaga (VY Canis Majoris) akkor lenne káros hatása a Föld szempontjából?
Ott van a WA-link, szabad átírni benne 2 számot… De ha már ilyen szépen kérsz:
Távolság: 643 ly ( [link] ),
Energia: 100 foe ( [link] )
És az eredmény…
3*10^21 J (az előbb nem írtam ki, de 8*10^19 J jött ki), és erre azt írja a Wolfrám, hogy 1/5-e annak az energiának, ami a Napból 1 nap alatt éri a Földet.
És ez megint ilyen összes energia, ebből minket, ha jól értem, csak a γ-sugárzás érdekel, az egy 1/100-as szorzó, kérdés, hogy ebből mennyi hatol át kcsh nélkül meg ilyenek… És ami még érdekes, hogy ezt mennyi idő alatt kapnánk meg. Amúgy ezután a 100-as osztás után ez 120 Cár-bomba energiáját adja. (Egy korábbi kérdés kapcsán nézegettem, hogy a Cár-bomba körülbelül 150 km-es sugarú körben pusztított, azaz 100 km-re tőle voltak olyanok, akiknek harmadfokú égési sérüléseket okozott. 120 ilyen területe az a Föld felszínének körülbelül 1/60 része…
Persze nem ilyen egyszerű összevetni és elképzelni, de úgy nagyságrendileg ez is valami.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!