Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy hívják a következő...

Hogy hívják a következő kémiai jelenséget?

Figyelt kérdés

Azt amikor a kémiai folyamatok úgy játszódhatnak le vissza felé is hogy azt szabályozni lehet.

Tehát pl.: kell egy kis energia ahhoz hogy beinduljon az exoterm kémiai folyamat majd a leadott energiával meg egyező energia kell ahoz hogy vissza felé is lejátszódhason.

2015. okt. 18. 18:52
 1/6 anonim ***** válasza:

Nekem egyetlen kémiai reakció sem jut eszemben amit exoterm folyamat kísér és reverzibilis.

Nagyobb az esélye, hogy az ilyen folyamatok fizikaiak.

De ez a videó lehet érdekel, érdemes megnézni.

https://www.youtube.com/watch?v=C5tOEBmBAHg

2015. okt. 18. 19:20
 2/6 anonim ***** válasza:
Olyanról hallottam, hogy oszcilláló folyamat.
2015. okt. 18. 19:49
 3/6 Silber ***** válasza:
Ezt hívják úgy, hogy egyensúlyi állapot.
2015. okt. 18. 19:50
 4/6 A kérdező kommentje:

Az oszcilláló folyamat javícs ki ha tévednék de tudtommal ott magától játszódik le oda vissza. Nekem szabályozható kell. Ahol én szabhatom meg hogy mikor alakuljon oda és mikor vissza.

Az egyensúlyi állapot jó lenne ha a meglévő anyagok minden része át alakulna 1 adott anyagá majd hő hozáadásával mind szét is bomlana (már ha elég hőt adunk)

2015. okt. 18. 20:16
 5/6 Silber ***** válasza:
Ez a mesterséges egyensúlyi állapot lényege. A Le Chateliér-Braun elvet kihasználva befolyásolni tudod az oda- és visszaalakulás mértékét.
2015. okt. 18. 20:36
 6/6 anonim ***** válasza:
Ez ugyan fizika, de pl. nyomással lehet szabályozni, hogy egy széntömb grafit vagy gyémánt legyen.
2015. okt. 19. 09:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!