Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért melegszik a ragasztó...

Miért melegszik a ragasztó száradáskor?

Figyelt kérdés

A tanárunk feltette ezt a kérdést, miszerint ő ragasztotta otthon a papucsát (az a kínai gumi papucs) és elkezdett melegedni a ragasztó.

A kérdés tehát az volt, hogy "Miért kezdett el melegedni a ragasztó?"

Kerestem, de nem találtam

(kapunk egy ötöst, ha megtudjuk mondani)

2015. szept. 29. 18:23
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem valami kémiai reakció játszódott le a papucs és a ragasztó között ami hőt képzett, de mivel nem ismerjük a két anyag kémiai tulajdonágait, így nem nagyon lehet felírni egyenletet(ragasztóból és gumiból is van 100féle)
2015. szept. 29. 19:02
 2/3 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ez azon ragasztókra igaz, amelyek a levegő valamely összetevőjével (oxigén, széndioxid, vízpára stb.) kötve, vagy két komponensből keverve kémiai reakcióval kötnek, nem simán az oldószer kipárolgásával.

Ilyen sok kétkomponensű gyanta alapú ragasztó, a pillanatragasztók stb.

A kötési reakció exoterm, hőt termel.

Oltatlan mész, gipsz vízzel keverve ugyanígy melegszik, azonos okból. A szilika gél páramentesítők vízfelvétele ugyanígy hőt fejleszt, mert az is exoterm reakcióval köti a vizet.

2015. szept. 30. 09:47
 3/3 Wadmalac ***** válasza:

A téli fűtéshez bevásárolt, kamrában álló szén, brikett is szép lassan oxidál, az is melegszik.

A brikettgyárakban a kupacba rakott szénpor is be tud gyulladni ettől.

2015. szept. 30. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!