Szabad-e az akarat - a Libet kísérlet fényében?
A kérdést kiváltó cikk az index.hu tudomány rovatában jelent meg: [link]
Szeretném megismerni a szabad akaratról a cikk alapján vallott álláspontját a szkeptikusoknak, és az ellenkező oldalnak egyaránt.
Nem olvastam végig a cikket. Elkezdtem de meguntam. Majd talán holnap motiváltabb leszek.
Szerintem a szabad akarat egy teljesen értelmetlen koncepció.
Ha szabadon döntesz, az azt jelenti, hogy dönthettél volna máshogy is. De nem dönthettél máshogy, hiszen egyértelműen akkor máshogy döntöttél volna.
Vagy egy másik megközelítésből: ha szabadon döntesz, akkor el kell döntened hogy hogy döntesz mielőtt meghoznád a döntést. Hiszen különben nem tudod eldönteni hogy hogyan dönts.
Vagy egy harmadik megközelítésben: a döntésedet az agyad pillanatnyi állapota határozza meg. Az agyad pillanatnyi állapotát a korábbi állapotok. És így tovább, visszavezetve az agyad kialakulásáig, majd visszavezetve a fogantatásodig. Vagyis minden döntésedet meghatározza a múlt, amit nem te határozol meg hanem a külvilág. Vagyis minden döntésed 100%-ban a külvilág függvénye.
Szerintem szabad, de bizonyítani nem tudom, csak cáfolni az ellenkezőjére adott érveket. (Ez nyilván nyitva hagyja a kérdést.)
"Ha szabadon döntesz, az azt jelenti, hogy dönthettél volna máshogy is. De nem dönthettél máshogy, hiszen egyértelműen akkor máshogy döntöttél volna."
Ez logikailag nem stimmel (bár kétségtelenül jól hangzik :D ). Akkor dönthetek többféleképpen, ha még a döntés előtt állok. Ha már megtörtént, későbánat.
"Vagy egy másik megközelítésből: ha szabadon döntesz, akkor el kell döntened hogy hogy döntesz mielőtt meghoznád a döntést. Hiszen különben nem tudod eldönteni hogy hogyan dönts."
Ez érdekes. Ha jól értem, itt a lényeg a végtelen ciklus miatti lehetetlenség.
De nem értek egyet. Miért kellene előtte eldönteni? Előtte mérlegelni kell. És az alapján már meg lehet hozni a döntést. Gondolj csak a különbségre, amikor egy döntés valóban nem tudatos, pl hozzáérsz a forró fazékhoz és elrántod a kezed. Ellenben, hogy hova menj nyaralni, már egész más.
"Vagy egy harmadik megközelítésben: a döntésedet az agyad pillanatnyi állapota határozza meg. Az agyad pillanatnyi állapotát a korábbi állapotok. És így tovább, visszavezetve az agyad kialakulásáig, majd visszavezetve a fogantatásodig. Vagyis minden döntésedet meghatározza a múlt, amit nem te határozol meg hanem a külvilág. Vagyis minden döntésed 100%-ban a külvilág függvénye."
Ebből az következne, hogy a világon a kezdettől fogva mindennek így kellett történnie. Amiről már tudjuk, hogy nem igaz, kvantum szinten a véletlen játéka.
De persze kérdés, hogy egyáltalán mit nevezünk szabad akaratnak?
És még nagyobb kérdés, hogy akkor szerintetek elviekben sem létezhet? Tegyük fel, hogy itt a Földön semmilyen élőlénynek nincs. De máshol? Azt hogy képzeljük el? Mitől lesz az szabad?
#3: válaszodban nem a kérdésben hivatkozott cikket, ill. a Libet kísérletet vetted alapul, hanem a #2 válaszait cáfoltad.
Érzésem szerint a cikk elolvasása nem változtatna a véleményeden. A "tudomány vallásának" hívei is elég konokul kitartanak a saját "tudományos" álláspontjuk mellett.
Igenek/nemek állása: 1:2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!