Segítség kellene matematikából 9 osztályos tananyagból?
a függvény nem más, mint egy változó és a hozzá rendelt eredmény attól függően, hogy mennyi a változó
mondjuk X függvény egy egyenes X=1 nél y=1 x=2nél y=2
2X-nél X=1 Y=2 X=2 Y=4
táblázatosan megcsinálod -2 +2 között sok hiba nem lehet
tudni kell az abszolutérték függvényt a négyzetgyököt a x^2-t meg az egyenest azt annyi
esetleg szoktak zérushelyet kérdezni azt jelenti, hogy hol metszi a függvény az x tengelyt vagyis f(x)=0
mondjuk az f(x)=abs(x-2) ez egy V alakú abszolutérték függvény ami "felfelé nyit" -> 0=abs(x-2) ez egy pont és ha elvégzed az egyenletet akkor te is meg tudod mondani hogy hol van ez a pont vagy pontok
vagy zh1=-x+2=0 vagy zh2=x-2=0
mind a kettőre -2 jön ki, és ha ábrázolod tényleg a -2ben van az egyetlen zérushelye
minimum maximum monotonítás értelem szerűen...
nekem ez elég bagatell dolog lévén hogy mérnökire járok, úgyhogy ha kérdésed van akkor most tedd fel
elrontottam, mert +2 jön ki a zérushelyre
nem az igazi itt számolni
na de lényeget érted remélem
Jaja, írd ki, másnak is tanulságos lehet. Amúgy a youtube-on most már van fenn egy csomó videó, szabadon tanulhatod. Könyvtár tele van mindennel, keress magadnak megfelelőt.
Obádovics: Matematika c. könyvet tudom ajánlani, abban középiskolai szintig benn van minden. Ha az nem elég, akkor felsőbb matematika.
lehetett volna tologatni pluszban fel és le szorozni osztani ráadásul nem is egész számmal :)
de ha mindig így csinálja és nem esik bele a majd megoldom grafikusan csapdájába akkor nem lehet baj
Abszolútértékben lineáris feladatoknál véleményem szerint mindig a grafikus módszer a legjobb, ezt akár egy óvodás is megcsinálhatná, annyira egyszerű és triviális lehetőség.
Az analitikus számítás sokszor kevésbé átlátható, nagy a hibalehetőség, márcsak azért is, mert sokan megzavarodnak az előjelekben, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja.
Persze mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja. Mivel ezen témakörhöz nagymértékű geometriai szemléletmód csatolható, így érdemes ezzel élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!