Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Alvás közben nyelünk?

Alvás közben nyelünk?

Figyelt kérdés
2015. aug. 15. 23:47
 1/3 anonim válasza:
100%
Igen.
2015. aug. 16. 00:04
 2/3 anonim ***** válasza:
Igen, a nyelés egészséges embereknél reflexszerűen működik. Bár tudatosan is tudsz 'nyelni egyet', de ha elkezdesz inni egy pohár vizet, akkor a nyelés ösztönösen fog történni. Van is olyan betegség, hogy nem működik automatikusan a nyelés, olyan embereknek nagyon vigyázni kell étkezésnél, ivásnál, mert könnyen beállhat fulladásveszély.
2015. aug. 16. 12:40
 3/3 anonim ***** válasza:

Próbálgattam kicsit a dolgot. A nyelés akkor következik be, amikor a folyadék (ételnél is így van) a száj hátsó részébe kerül. Enélkül is tudok nyelni, de elég nehéz. Kérdés, hogy minimális nyál nincs-e ekkor is a száj hátsó részében. Azt is megfigyeltem, hogy minimális ideig még zárva tudom tartani a nyelőcsövemet (hogy ez zárva vagy nyitva azt sajnos nem tudom).

Az automatikus működés oka, pedig igen egyszerű evolúciós okra vezethető vissza. Nyelés közben ugyanis a légzőcső (sajnos ennek sem tudom a pontos nevét) lezáródik, így a nyelés ideje alatt lehetetlen levegőt venni. Ha tudatosan le tudnánk zárni tehát a nyelőcsövet hosszú időre, egyszerűen megfulladhatnánk.

2015. aug. 16. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!