Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit takar ez: "cseh nyelvű...

Mit takar ez: "cseh nyelvű istentisztelet"?

Figyelt kérdés
Husz János és a Pápaság harcánál hallhattatok róla... nem tudom hogy mit jelent ez pontosan...eltudná valaki magyarázni? köszönöm előre is!
2010. márc. 7. 15:18
1 2
 1/14 anonim válasza:
100%
hát az Istentisztelet cseh nyelven való levezetése.
2010. márc. 7. 15:30
 2/14 A kérdező kommentje:
mit ért egyáltalán azalatt hogy "Istentisztelet"?? tudsz mondani példátt ha van?
2010. márc. 7. 15:43
 3/14 A kérdező kommentje:
és ez miért volt eretnekség?? mert addig csak latinul lehetett vagy mi??
2010. márc. 7. 15:47
 4/14 anonim válasza:
100%
hát az Istentisztele Szentmise nem tudom milyen szinonimát mondjak még :) az utóbbit nem tudom,de valószínűleg
2010. márc. 7. 15:49
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

te a Holdról jöttél, kedves kérdező?

OK, hogy nem vagy vallásos, de hogy ne ismerd azt a szót, hogy istentisztelet...

és igen, a katolikus egyházban 1970-ig a latin volt az istentisztelet nyelve

2010. márc. 7. 15:56
 6/14 anonim ***** válasza:

Az Istentisztelet az az, mikor a pap misét tart, és a beszédét a hívek hallgatják. Ma is van vasárnaponként Istentisztelet még a városi templomokban is.

Minden Istentiszteletnek van külön témája, és azzal a témával foglalkozó részeket idéznek a Bibliából, valamint zsoltárokat énekelnek hozzá.

Az egyház nyelve a latin volt, ettől eltérni nem lehetett. Ez problémás vlt, mert az egysezrű emberek nem értették, miről van szó a templomban, hogy miről beszél a pap, és ezellen lázadt fel Husz, aki kezdeményezte, hogy minden nemzetnek a saját nyelvén legyenek az Istentiszteletei, hogy mindenki érthesse. Ezt az egyház nem nézte jó szemmel, a papságnak érdekében állt, hogy ne nagyon értsék az emberek, miről van szó, így ugyanis könnyedén félre lehetett vezetni őket, így a papok megőrizhették a tudós ember rangját, nekik nem állt érdekükben, hogy az egyszerűbb emberek is tisztán lássák, miről van szó.

Nem akarok ebbe belemenni, de nagy svindlik bújtak meg a háttérba, javarészt anyagi okok. A papság mindig is gazdag volt, a pénzt könnyebb volt úgy beszedni az emberektől, hogy azok azt sem tudték, miről van szó, csak naiv módon abban hittek, hogy az Istent szolgálják adományaikkal.

Husz azellen lázadt tulajdonképpen, hogy ne tartsa a papság tudatlanságban az embereket.

remélem, értehtő, és segítettem.

2010. márc. 7. 15:57
 7/14 anonim ***** válasza:
és még mikelőtt valaki beleköt, természetesen az istentisztelet szót itt általános fogalomként használom, tisztában vagyok a szentmise és a protestáns istentisztelet közti különbséggel
2010. márc. 7. 15:58
 8/14 anonim ***** válasza:
Huhh, bocs a sok elgépelés miatt.
2010. márc. 7. 15:58
 9/14 anonim ***** válasza:

természetesen akkor is a nép nyelvén prédikáltak, csak a liturgikus szövegeket olvasták latinul

így aztán nem igazán áll ez a marxista duma az egyház népbutításáról

2010. márc. 7. 16:00
 10/14 anonim ***** válasza:

16:0

nem vagyok marxista, én azt írtam le, amit anno én tanultam. Tudom, hogy még ma is az van a könyvekben, csak ezért. De mint mondtam is, a saját véleményemet ilyen helyen soha nem írom le.

2010. márc. 7. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!