Miért alakulnak ki értelmes fajok (mint az emberek) egy bolygón?
Azt értem, ha szomjas vagyok szükséges vizet innom. Azt is értem, ha nyomja a cipő a lábam, szükséges levennem.
Amit nem értek: mi az hogy szükséges az élet kialakulása. Kinek szükséges? A kőnek? És annak van értelme, hogy este lefeküdjek aludni. Különben másnap átkozottul álmos lennék. De mi értelme az élet keletkezésének? Zavar valakit, hogy van-e vagy nincs? Netán a kénatomokat?
Az élet, benne az értelmes fajok azért alakulnak ki, mert adott helyen és időben a körülmények megfelelnek ennek. Tudniillik a megfelelő természettörvényeknek.
Ha van két szénatomom, az semmi. Ha van hozzá néhány hidrogénatom, szilícium, oxigén, meg mit tudom én, és alkalmas módon összeeresztem őket, egyben maradnak. Ha a körülmények a megfelelők. Na és ha jobban megnézem, lehet, hogy emiatt ezután mondjuk petesejtnek kéne hívnom. Mondom, ha a körülmények megfelelők. Én (még) nem tudom pontosan, ez mit jelen. A természet tudja. Bizonyítéknak itt vagyok én.
Az élet kilakulása nem szükséges, hanem SZÜKSÉGSZRŰ. Ez azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között (megfelelő anyagok jelenléte, hőmérséklet, víz, de pl. a nyomás vagy a gravitáció nem, mert azoknak csak módosító hatása van), mindenképpen kialakul.
Hogy meddig marad meg egy bolygó felszínén, vagy meddig juthat el a fejlődésben, az sokmindentől függhet, amiről még nem tudunk semmit. Azért nem, mert csak egyetlen példát ismerünk, a Földet. Ezér lenne (többek között) fontos találni egy másik bolygót, amelyiken van ilyen.
Fontos azt is tudatosítani magunkban, hogy az élet nem embert jelent, de még csak gerinceseket sem. A Füldün becsült 3 millió fajből a gerincesek csak 30-50 ezer fajjal vannak jelen, ami az összes fajnak csupán 1%-a. Egy bolygón már akkor is van élet, ha "csak" baktériumokat találunk ott. Persze nem a földi baktériumokat, hanem csupán azokhoz hasonló, helyileg kialakult szervezeteket. És ezek akár primitívebbek is lehetnek, mint a mai füldiek, hiszen valamikor a Földön is a maitól teljesen eltérő baktériumok és más primitív lények éltek. Legalább 2,5 milliárd évig, amíg a mai egysejtűek őseinek tekinthető fajok meg nem jelentek...
Az a megközelítés, hogy valamilyen folyamatnak CÉLJA van, vezetett a vallásokhoz.
A természeti (ebben fizikai, kémiai, biológiai, csllagászati stb. beleértve) folyamatoknak nincs célja. A természeti törvények szabják meg a folyamat útját, nem valami felsőbb értelem.
Az élet keletkezése is (legalábbis amennyire az egyetlen bolygóból, ahol életet ismerünk, meg lehet ítélni) adott körülmények közt egyszerűen a folyamat eredménye, törvények által irányítva, de nem CÉL által irányítva.
Az élet létezésének nincs célja. A célt, mint olyat, mi, emberek találtuk fel. Hacsak nem nevezzük annak a túlélési ösztönt is, ami viszont sima evolúciós fejlemény, hiszen az öngyilkos hajlam nem jó túlélési stratégia.
Szóval a mi az élet értelme kérdésre a természeti törvények közt kár keresni a választ. Azt az értelmet nekünk kell magunknak létrehozni, mert a természet részéről nincs ilyen.
Ezzel nem is volt semmi gond, amíg a majom nem jött le a fáról és nem lett túl sok ideje, hogy elkezdhessen filozofálni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!