Valaki eltudná magyarázni a lehető legegyszerűbben, hogy miről szól az általános és a speciális relativitáselmélet?
helyesen: el tudná magyarázni
ha még ezt sem tudod leírni, akkor nehéz lesz megértened
Hihetetlen! Kihagytam egy szóközt... Mekkora alpári vagyok. :)
Egyébként, ha már szőrszálhasogatás, akkor elmondanám, hogy a mondatokat nagybetűvel kezdjük.
Szerintem ez van akkora "hiba", mint az általam elkövetett baki.
Na, tűnés innen, köszi.
Kedves 1-es!
A te válaszodat köszönöm, de mostanában nincs sok időm, ezért írtam ki ezt a kérdést, hátha valakinek van ideje, és pár mondatban (feltéve, ha lehetséges) leírná nekem.
A lehető legegyszerűbben:
A speciális relativitás elmélet arról szól, hogy az idő relatív, a rendszer sebességétől függ.
Az általános relativitás arról szól, hogy a tömeg görbíti a téridőt.
A speciális relativitás elmélet olyan nyugalomban lévő vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végző inercia rendszerek (vonatkozási rendszerek) leírására alkalmas, amelyekben érvényes a tehetetlenség törvénye.
Vulgáris megfogalmazásban: egy test mozgása és impulzusa attől függ, hogy honnan nézzük. Vagyis minden relatív.
Az általános relativitás elmélet a speciális kiterjesztése olyan módon, hogy gyorsuló inercia rendszerekben zajló eseményeket is le írhassunk vele. Egyik következménye a gravitáció egy lehetséges modelje. Az utőbbi időben már tőbb más ilyen model is létezik, ami nem az általános relativitás elvére épül, bár a relativisztikus hatásokat természetesen figyelembe veszi.
Az elméletből származó gravitáció-szemléletet úgy is szokták értelmezni, hogy a gravitáció nem egy olyan energia, mint a többi ismert energia, hanem egy potenciál tér (olyasmi, mint az elektromos feszültség), amely nem más, mint a Világegyetem szerkezete.
"hogy a gravitáció nem egy olyan energia, mint a többi ismert energia, hanem egy potenciál tér (olyasmi, mint az elektromos feszültség),"
inkább olyan mint a mágneses tér, nem?
Igen. A lényege az, hogy porenciál tér, ezért a benne lévő részecsék (vagy bármi) energiáját az határozza meg, hogy HOL VAN az az izé, a Heisenberg-féle határozatlansági reláció erejéig.
A határozatlansági reláció azt mondja ki, hogy egy részecskének egy adott időpontban vagy a sebességét vagy a tömegét tudjuk pontosan megmérni. Minél pontosabban akarjuk mérni az egyiket, annál határozatlanabbul (szélesebb határok közt változó) tudjuk meghatározni a másikat,
Röviden: egy elektron soha nincs ott, ahol keressük :)
(mondjuk, ezt nekem a lakáskucsom is tudja...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!