Szcientológia: e-méter. Hogyan működik?
Szeretnék: egy részletes, tudományos tényeken alapuló leírást arról, hogy ez az eszköz hogyan működik.
Nem szeretnék: áltudományos maszlagokat, hitvitát.
A szcientológia honlapján ezt találtam: [link]
Ez nekem az áltudomány kategóriába tartozik.
Tehát állítólag amikor az ember gondol valamire, az elméjében végbemenő változások befolyásolják az e-méter által generált parányi elektromos energiaáramlást, ami azt okozza, hogy a tű elmozdul a számlapon. (Forrás: szcientológia.org.hu)
Ez alapján a szerkezet az agyi aktivitást méri. Hogyan lehet képes arra két kézben tartott fémhenger, 1.5V, és egy tű, amire a modern orvostudománynak egy fMRI készülékre/vizsgálatra van szüksége?
"Nem írtam egyszer sem, hogy az elme miatt működne. A hivatalos Weboldalon sem olvashatsz ilyet. Az elmében létrejövő változásokat méri."
Ugye tudod, hogy itt ellentmondasz magadnak?
Az utolsó kommenteddel pedig megint csak vitát akarsz kezdeni. Aminek ugye az lesz a vége, hogy nem tudod cáfolni az érveimet, te meg nem hozol fel ellenérvet, csak mereven elutasítasz mindent amit írok. Erre én meg ráunok. Ennyi. Okos enged...
Még egyszer nyomatékosan megkérlek, ha nem a már amúgy is megválaszolt és kivesézett kérdésemre akarsz válaszolni, csak feszültséget szítani, akkor ne írj ide többet. Minden további vitatkozó kommentedet jelenteni fogom, ahogy az eddigieket is tettem.
A többi válaszolónak köszönöm a segítséget, megerősítettetek a vélt/valós tudásomban!
Amikor írták, hogy a bőr elektromos vezetőképességében bekövetkező változásokat méri, rögtön a poligráf jutott eszembe, csakhogy az a vérnyomást, pulzust és légzést is méri. Több irányba mehet tovább a dolog! Ez egy lebutított hazugságvizsgáló modern kinézettel ami tükrözi a szcientológia felsőbbrendűségét és a laikusokat biztos meggyőzi, hogy ez mennyire tudományos, szuper stb. A hasznát bizonyítja a következő blogbejegyzés:
"Gyóntatásnál pld. ha rákérdeznek arra, hogy loptál-e a boltból? és az e-méter jelez, az egyetlen dolgot jelent: a kérdés hatására megváltozott a tested ellenállása. Ez lehet attól, hogy tényleg loptál, de attól is, hogy elítéled a tolvajokat és erre adsz negatív reakciót, de az is lehet, hogy a vád hamis és felháborít téged. De az is lehet, hogy amikor az auditor feltette a kérdést, pont akkor jutott eszedbe, hogy nem dobtál be pénzt a parkolóórába... Az auditorok elvileg képesek bizonyos kérdések feltevésével kiszűrni, hogy melyik is a helyzet."
Az auditorok elég pro emberek lehetnek, ha bármi lehet, de ők kiszűrik. Erről azt gondolom, hogy betanítják őket, hogy rövid idő alatt megismerjék az egyén problémáit, akár a testbeszédéből, aztán felnagyítják és elhúzzák a mézesmadzagot, hogy fizess csak fiacskám majd segítünk.
Bocsánat, hogy nem teljesen a kérdésre válaszoltam, nem vagyok műszerész. Amennyire utánanéztem (nem igen vettem a fáradtságot) erre jutottam. Egy újabb eszköz az emberek megvezetésére, természetesen a tudomány oltáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!