Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szcientológia: e-méter....

Szcientológia: e-méter. Hogyan működik?

Figyelt kérdés

Szeretnék: egy részletes, tudományos tényeken alapuló leírást arról, hogy ez az eszköz hogyan működik.

Nem szeretnék: áltudományos maszlagokat, hitvitát.

A szcientológia honlapján ezt találtam: [link]

Ez nekem az áltudomány kategóriába tartozik.

Tehát állítólag amikor az ember gondol valamire, az elméjében végbemenő változások befolyásolják az e-méter által generált parányi elektromos energiaáramlást, ami azt okozza, hogy a tű elmozdul a számlapon. (Forrás: szcientológia.org.hu)

Ez alapján a szerkezet az agyi aktivitást méri. Hogyan lehet képes arra két kézben tartott fémhenger, 1.5V, és egy tű, amire a modern orvostudománynak egy fMRI készülékre/vizsgálatra van szüksége?

2015. júl. 17. 10:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
78%

'Legalább el kellene olvasnia néhány könyvet L. Ron Hubbard könyvei közül.'

NEM, NEM KELLENE. Hubbard egy tetu szelhamos es sz*r sci-fi iro volt, amig elt, es ezen az sem valtoztat, hogy inkabb vallast alapitott, aminek bevallottan kizarolag a penzcsinalas a celja. A Szci propagandadat mashol uzd, az ugynevezett 'egyhazatok' nem veletlenul van a vilag civilizaltabb reszen betiltva.

2015. júl. 17. 16:42
 12/23 A kérdező kommentje:

9-es: Köszönöm a válaszod. Én is azt gondoltam, hogy így működik. Ezek szerint ugyanis egyszerű fizikai törvényeken alapul, valamint elég megbízhatatlan.

Zoltán

Az előbbi válaszból kiderült, hogy hogyan működik. Te sem tiltakoztál ellene, elfogadtad azt.Tehát a gép működésének semmi köze az általad említett elméhez. Ergo, egy nagy hókuszpókusz minden más vele kapcsolatban, mint ahogy azt előttem is írták.Kértelek, hogy ha nem tudsz érdemi választ adni a kérdésre, akkor ne irogass ide. A kérdés leírásában direkt kiemeltem, hogy nem szeretnék hitvitát. Ha nem tudod ehhez tartani magad, akkor majd letiltalak/jelentelek, biztos van rá mód.

2015. júl. 17. 16:51
 13/23 A kérdező kommentje:

11: Ne aggódj, eszemben sincs rossz sci-fit olvasni:)

De kérlek ne adj okot Zoltánnak a vitára, nem éri meg.

2015. júl. 17. 16:54
 14/23 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Maradjunk annyiban, hogy az ellenállásmérő a bőr felületi ellenállását méri a kezemen (mert a bőrfelületen belül az emberi test a bőrnél sokkal (kb. 3 nagyságrenddel = 1000-szeresen) jobb vezető.

A bőr vezetőképessége (vagy ellenállása) igen sok mindentől függ. Nem vitatom, hogy a gondolatainktól , vagy a stressz állapottól is, de sok egyéb dologtól ennél sokkal jobban. Például a bőr felületi nedvességétől, belső hidratáltságától, a bőr vastagságától, a hőmérsékletétől, vérellátottságától, amelyek egyénenként, időszakonként, stb. igen változékonyak lehetnek.

Ezeket a tényezőket viszonylag rövid időre a műszer "kalibrálásával" elhanyagolhatóvá lehet tenni. De van (legalább) még egy olyan tényező, amelynek a bőr ellenállására gyakorolt hatása nagyságrendekkel nagyobb, mint a stresszé, vagy a gondolati eseményeké, tudatalattié. Ez pedig a szorítóerő, amellyel a két henger alakú elektródát fogja a páciens.

Nem véletlen, hogy a hazugságvizsgálókban alkalmazott bőrellenállás mérést NEM a kézfelületen végzik!

Vagyis ennek a műszernek a jelzéseit igen kevés gyakorlás után bárki meg tudja hamisítani, elég, ha a kellő időben jobban vagy kevésbé szorítja az elektródát, ennek megfelelően a felületi ellenállás néhány MOhm-ról akár néhány 10 kOhm-os értékre csökkenhet, és viszont.

Ezt bármelyik elektroműszerész tudja. :-)

2015. júl. 17. 16:56
 15/23 A kérdező kommentje:
14: Köszönöm a részletes, gyakorlatias válaszod. Ment a zöld pacsi, ahogy mindenkinek aki a kérdésre válaszolt:)
2015. júl. 17. 17:17
 16/23 T. Zoltán ***** válasza:
0%

Kedves 15# !

Az elemzés jó és igaz. Pont ezért kell képzést kapnia annak aki használja. Laikus kezében valóban nem sokat ér.

Nem csak a szorítóerőre, de a mozgásra is érzékeny.

Egy szekértő kezében viszont nagyon jó segédeszköz.

2015. júl. 17. 17:29
 17/23 A kérdező kommentje:

Látod Zoltán, tudsz te normális kommentet is írni.

Mondjuk szerintem egy elektroműszerész nem laikus egy olyan témában, ami a szakterületébe vágó, egyszerű eszközről szól. Amúgy meg ha mozgásra is reagál, az is lehet azért, mert mozgás közben változik a szorító erő. Ez is csak azt mutatja, hogy egy hihetetlenül megbízhatatlan eszközről van szó, de pusztán a fizika ismert törvényei alapján működik.

2015. júl. 17. 18:14
 18/23 T. Zoltán ***** válasza:
0%

Kedves kérdező!

Senki nem állította, hogy nem a fizikai törvények szerint működik. Ezen kívül ez egy olyan eszköz ami segít a személynek megtalálni azokat a területeket amik a problémáját okozzák. Ha valaki tisztában van azzal, hogy ha változtatja a szorítóerőt, vagy ha mozog akkor nehezebb dolga van abban, hogy jobb élete legyen, akkor csak ha elmebeteg, fogja nehezíteni a dolgát.

Egy elektroműszerész tudja, hogy ez hogyan működik, hisz elektroműszerészek rakjál össze. Azt viszont nem tudja, hogy melyik tűjelzés mit jelent. Ezt értettem laikuson.

Ha normális hozzászólások vannak én is úgy állok a dologhoz. De ha valaki először csak a kötekedés kedvéért leértékeli azt amivel én foglalkozom, akkor azt én is úgy kezelem.

2015. júl. 17. 18:38
 19/23 A kérdező kommentje:

Ennél a kérdésnél senki sem értékelte le amivel foglalkozol...

Tehát te is azt mondod, hogy a fizika törvényei alapján működik, nem az "elme" miatt. Köszönöm, ez elég volt.

2015. júl. 17. 19:05
 20/23 T. Zoltán ***** válasza:
0%
Nem írtam egyszer sem, hogy az elme miatt működne. A hivatalos Weboldalon sem olvashatsz ilyet. Az elmében létrejövő változásokat méri.
2015. júl. 17. 19:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!