Mi az első dolog ami eszetekbe jut a patológusról?
Figyelt kérdés
Kérlek, őszintén válaszoljatok, anélkül, hogy rákeresnétek a google-ban. Mivel foglalkozik, hogyan él, milyen emberek lehetnek? Kíváncsi vagyok, milyen elképzelések élnek a fejekben amikor előkerül a patológia / patológus fogalma.
(mindenkinek adok zöld kezet aki ír)
2015. jún. 28. 13:42
1/11 anonim válasza:
Az, hogy az egyik legtisztább környezetben dolgoznak, még a kórházon belül is. Láttam róla egy dokumentumfilmet(mint vegyész, főleg a használt vegyületek érdekeltek) és oh boy.
2/11 anonim válasza:
Egy nagyon okos ember, akinek rálátása van nagyon sok betegségre. Fontos szerep jut nekik a betegségek diagnosztizálásában, persze erről a legtöbb ember nem tud. Van, hogy az ő véleményének kikérdezése szükséges műtéteknél, pl. béldaganatoknál, ahol neki percek alatt kel tanácsot adnia a sebésznek, tehát igen nagy a felelőssége. Munkája nagy részét a kórszövettani vizsgálatok teszik ki. Sokak fejében téves elképzelés alakult ki róluk, valamint sokan keverik az OKJ-s végzettségű boncmesterrel. A patológus, orvosi végzettséggel tanul, ráadásul elég keményen, minimum 10 évig. Persze, a tetemek boncolása is a munkájához tartozik, de nem ez a fő dolga. A boncmester boncol általában, ő pedig a halál okát próbálja megállapítani. Számukra is vannak különböző szakterületek, amiben elmélyülhetnek, pl. citológiai (sejttani) vizsgálatok területén. Egyébként hiányszakma és nincsenek megbecsülve sajnos, pedig a diagnosztizálásban, gyógyításban kulcsfontosságú szerepet töltenek be.
3/11 A kérdező kommentje:
2., Te orvos /orvostanhallgató vagy ?? :)
Ezt egy patológus se tudta volna szebben, pontosabban leírni :)
2015. jún. 28. 13:55
4/11 anonim válasza:
2-es vagyok! Bocsi, a helyesírási hibákért. Gyorsan írtam, mert közben mást is csinálok, ráadásul telefonról írtam. Orvostanhallgató vagyok. Persze, sokat lehetne még írni a munkájukról, de a legfontosabb, hogy minden szakorvosnak szüksége van patológusra a gyógyító munka során. Legyen az belgyógyász, bőrgyógyász, fül-orr-gégész, akármi. Mindenhol szükség van szövettani minta vételére a betegség stádiumának, típusának, súlyosságának szempontjából, valamint terápia javaslásának szempontjából a másik orvos számára. Egyszóval nagyon hasznos és fontos szakterület, munkájukkal, tudásukkal segítik a szakorvosokat.
5/11 A kérdező kommentje:
Jó érzés látni, hogy ilyen alaposan tisztában vagy a dolgokkal orvostanhallgató létedre. Még egy ember aki nem hiába végzi el ezt az egyetemet :)
Még némelyik orvos (!!) ismerősöm is elborzad, ha meghallja, hogy patológus vagyok. Egyből a hullabontásra asszociál... Van ilyen is sajnos, bár nagyon gáz dolognak tartom
2015. jún. 28. 14:20
6/11 anonim válasza:
Még mindig én vagyok. :D Igen. Igazad van! Az emberek fejében nagyon sok téves elképzelés van róluk. De egyébként nem szabad soha a véleményükre adni. :) Kapásból fel tudnék sorolni tíz dolgot is, amihez a laikusok nem értenek és keverik a szezont a fazonnal. Az egyik a patológus. De ha sz egészségügynél maradunk, akkor meg lehet említeni a gyógyszerészt is, akit eladónak neveznek és keverik a gyógyszertári asszisztenssel. :D Rengeteg gyógyszerész ismerősöm van, tőlük sok történetet hallottam már ezzel kapcsolatban. Tudom, nehéz megállni nem szólni egy szót sem, de meg kell! Sok a tudatlan ember, akikkel nem lehet mit kezdeni. Ilyen a patológia is. A lényeg, hogy a hozzáértük tudják, hogy milyen komoly és fontos terület ez az orvostudományban és nem merül ki az emberek által közkedvelt hentes szóban. ;)
7/11 A kérdező kommentje:
És netalán patológusnak készülsz?:) Hanyad éves vagy?
2015. jún. 28. 18:48
8/11 anonim válasza:
és áruljátok el nekem, miért a patológusok közt a legmagasabb az öngyilkosság aránya? lehet, hogy keverem a kettőt, de úgy rémlik a statisztikából, hogy a patológus áll az első helyen, és második a pszichiáter. akármelyik is az első, mindenképp elgondolkodtató ...
9/11 anonim válasza:
nekem még egy dolog megütötte a szememet itt: tényleg annyira szakmabelinek kell lenni ahhoz, hogy a leírtakkal tisztában legyen valaki? nem azért, de sztem ezek olyan ismeretek, amelyek egy átlag IQ-jú embertől simán elvárhatók alapként. vagy rosszul gondolom?
10/11 anonim válasza:
Én 14 éves vagyok, lány, és kb 2 éve eldöntöttem, hogy igazságügyi patológus leszek (és még mielőtt vki megkérdezi, nem, nem nézek túl sok CSI: Helyszínelőket:) ). Ezek a szavak jutnak róla először eszembe: boncolás, gyilkosság, fehér, hideg. Azt meg hülyeségnek tartom, hogy a patológusok elmebetegek, öngyilkosok, alkoholisták, stb.. lesznek. Akinek van hozzá agya és gyomra, az nem lesz ezek közül egyik se, akinek meg nincs, az meg szerintem már a sulikat se tudja végigcsinálni, bár -kedves kérdező- javítson, ha tévedek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!