Lehet ebből valamilyen baj? (Nagyfeszültségű vezeték)
A szomszéd fája igencsak megnőtt, közelében fut egy nagyfeszültségű vezeték. Ha fúj a szél, akkor az ágak már hozzáérnek a vezetékhez, ekkor ilyen sercegő hangot lehet hallani, kicsit hasonlít a tépőzár hangjához, csak élesebb és "elektromosabb".
Lehet ebből valami baj? Ha a fa alatt sétálok, amikor hozzáér a vezetékhez, akkor megrázhat az áram? (A fa alatt megy ugyanis a járda). Nem tudom hány kvoltos a vezeték, a házaknál csak picit fut magasabban, 3 vezeték megy, kettő alul, egy felül, háromszög alakban.
Hát… Az biztos, hogy nem szerencsés helyzet.
Minél hamarabb jelentsd a villamosműveknek!
Egyrészt amikor a fa hozzáér a vezetékekhez, az egy csomó áramot kivesz a rendszerből, másrészt szerintem a fa meg is rázhat valakit, aki neki támaszkodik, mikor a vezetékhez ér.
De simán a fa alatt sétálva, ha nem érsz hozzá a fához, szerintem biztos, hogy nem ráz meg az áram.
Veszélyes lehet, pl. esőben a zárlat, vagy viharban az ágak elszakíthatják a vezetéket.
Jelentsd, jobb ha látja egy szakember.
Baj inkább akkor lehetne, ha:
1. a fa alatt sétálsz, és
2. az ágak odaérnek a vezetékhez, és
3. egy másik helyen az ágak egy másik fázishoz érnek
Ekkor rövid ideig valósággá válik a lépésfeszültség fedőnevű jelenség. Ha a védelem nem jól működik, akkor nem olyan rövid ideig. :D
Elég nagy távolságnak kéne lenni a fa és a vezeték között, de ezt állandóan kezelni kell, mert ha jó az időjárás, akkor gomba módra nőnek a fák is.
Sajnos ez a téma országunkban rákfene, másutt, ahol kulturált bolygólakók élnek, megoldják. Elrakják a vezeték alól, illetve alája elve nem ültetnek olyant, ami magasra nő.
Bocs, a "3 vezeték... ...háromszög alakban", az 20 kV. Én feltételeztem, hogy lát. :)
A 400 V meg lehet akármennyi, kettő és hat között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!