A hálószobánk az utca felől van, családi ház emeletén. A házon kívül megy a nagyfeszültségű vezeték, nem messze a tetőtől. Van-e ez valamilyen káros hatással ránk?
Biztos, hogy "nagyfeszültség"? Az a 120kV vagy ennél nagyobb feszültségszint. Mert középfeszültség (20, 35kV az vidéken szinte mindenütt megy...). Az én házam felett az utcában hosszában egy 2rendszerű 120kV-os távvezeték megy, ráadásul dupla keresztmetszettel. (ennél nagyobb távvezeték lakóterületen nem megy, és ennél közelebb sem lehet hozzá lenni, mint ahogyan én vagyok, régi építésű terep, nemhogy a védelmi zónában, hanem a távvezeték alatt...)
A távvezetékeknek 2 fontos paramétere van az élettani hatás szempontjából:
1. villamos térerősség: ezt a ház annyira árnyékolja, hogy belül már a benti villamos berendezések nagyobb hatással vannak az emberre.
2. mágneses indukció: ezt a ház nem árnyékolja. A távvezeték azért nagyfeszültség, hogy az áram kicsi legyen. Így mágneses indukció is. A 120kV-os távvezeték közvetlen környezetében a mágneses indukció az egészségügyi határértéknek legfeljebb az 5%-a, de a tapasztalat (saját mérések ezrei) 0.2-2% között van, azaz gyakorlatilag semmi. Ehhez képest a házban lévő berendezések messze magasabb mágneses indukció szórásra képesek, akár csak a sima fali villanyvezeték bizonyos esetekben, aztán a víz, gáz, csatorna, ha fémből van, ott aztán az EPH kiegyenlítő áramok csodákra képesek, akárcsak a kábelTV drót árnyékolásán folyó "csata". No meg minden, amiben villanymotor van: ventilátor, porszívó, keringtető szivattyú, stb. Ezek a távvezeték hatásainak 10-10000x-ét is jelenthetik.
Olyan ez, mint a mobiltelefon meg a mobiltelefon bázisállomás (torony). Ez utóbbi biztosan semmiféle káros hatással nincs az emberre, a telefonról ezt nem feltétlenül lehet elmondani. De az ember olyan, hogy a telefont megveszi, a tornyot meg ledönti. Pedig a közeli torony a saját telefonunk adóteljesítményét is drasztikusan csökkenti, így jóval később merül le az akku, és biztosan sokkal _kevesebb_ mikrohullámú sugárzás éri az embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!