Hogyan tudnak a bölcsészek ilyen sokat olvasni rövid idő alatt?
Nem vagyok bölcsész, de rengeteget olvasok pici korom óta, és tényleg nagyon gyorsan.
Nem tudom, hogy érted azt, hogy "kimondani magában a szavakat"; az biztos, hogy pont azért gyorsabb nagyságrendekkel a néma olvasás, mint a hangos, mert nem mondjuk ki őket. Na, ezt most jól megfogalmaztam... :D
Blokkokról nem hallottam még.
Van az a módszer, hogy úgy olvasod, hogy nem ejted ki fejben sem a szavakat, mert az nagyon lelassítja. Gyakorolni kell sokat, mert elsőre nem fog menni. De nagyon fel lehet gyorsítani vele, csak száguldasz át a sorokon a szemeddel egy idő után.
Van blokkokban olvasás - a gyorsolvasás általában ezen alapszik.
Megvannak a hátrányai is.
Ha egyre gyorsabban olvasol, eljutsz odáig.
Azonban, ha neked a szavakat még ki kell mondanod a fejedben, akkor még van mit gyakorolnod.
Isten ments, hogy belső hanggal olvass. Kimondani a szavakat sokkal tovább tart, mint felfogni. Ha te felolvasod magadnak fejben, akkor bizony nagyon-nagyon hadarnod kellene. Nem, teljesen rossz nyomon jársz.
Igazából pont ez a lényeges különbség azok között, akik jártasak az olvasásban és akik nem. Ha minden betűt, szót először egyenként ki kéne ejtenem és értelmeznem (hasonlóan, mint amikor az ember először egy idegen nyelvet tanul), akkor elhiheted, hogy nem sokat olvasnék. Én amikor ránézek egy szövegtömbre, rögtön szóegyüttesként érzékelem.
De ehhez szerintem nem kell bölcsésznek lenni, a legtöbb ember eléri ezt a szintet sima iskolába járással és a vele járó sok olvasással (de sokunk már azelőtt is, én már első osztály előtt is tudtam folyékonyan olvasni).
Hogy hogyan értelmezd azt, hogy szóegyüttest/szótömböt látsz. Mondjuk ránézel egy szobára, mikor keresed, hogy hol hagytada hajtűdet. Nem úgy fogsz halandi, hogy na ez a barna folt itt egy székláb meg egy ülőke meg egy támla, akor ez biztos a karosszék, az a kék paca mögötte a padló, stb., hanem rögtön átlátod az egsz szobát és meg tudsz különböztetni mindent mindentől. Az olvasás ugyanez.
Megkockáztatnám például, hogy én nem is feltétlenül sorrendben olvasok. pl. vegyük a kérdésedet, én sztem vhogy így látnám fejben:
HOGY TUDNAK A BÖLCSÉSZEK -- SOKAT OLVASNI --
Igaz-, hogy aki - olvas -- az --blokkokban olvas--
és AZTÁN egészítem ki a részleteket (pl. hogy rákárdeztél, hogy kimondjuk-e a szavakat).
Az agy rögtön felismeri a lényeget, és szortírozza.
Te amúgy hova jársz/jártál suliba és hány éves vagy? :)
"Nem, teljesen rossz nyomon jársz."
Hagyd már ilyen erős kijelentésekkel. Én magyar szakot végeztem, nyelvész szeretnék lenni, publikáltam verseket meg novellákat, és én is belső hanggal olvasok, még hangsúlyozom is, sőt, a bonyolultabb szavak kiejtése gondolatban is megakaszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!