Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » üdv, valaki be tudja állítni...

üdv, valaki be tudja állítni segíteni a fordulatszámot?

Figyelt kérdés

Határozza meg a menetesztergálás fordulatszámát a következő adatokból! 5 pont

Adatok:

A menet névleges átmérője: D = Ø20 mm

Forgácsolási sebesség: v = 30 m/min

ha valaki veszi a fáradtságot leírni nekem, azt nagyon szépen megköszönöm.!

2015. máj. 9. 20:36
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha a menetemelkedés aránylag kicsi, akkor gondolom csak el kell osztani a forgácsolási sebességet a menetátmérővel. De hogy ezen mi az 5 pont… (Esetleg nem adtak meg/órán nem tanultatok valami szabvány menetemelkedést? – Csak azért, mert én nem gépész vagyok, csak fizikus.)

f = v/K = v/(π*D) = (30 m/min)/(π*20 mm) = …

[link]

Ha megvan véletlen a h menetemelkedés is, akkor egy 'effektív kerülettel' kell majd osztani szerintem

Keff = gyök(K^2 + h^2),

f = v/Keff = v/gyök((π*D)^2 + h^2).

2015. máj. 9. 20:55
 2/4 A kérdező kommentje:

köszönöm a segítséget

nem ezzel a képlettel kell kiszámolni, hanem ezzel,csak nem akartam bezavarni:

v=D*pí*n/1000

amiből

n=v*1000/D*pí

és nekem 4,1 ford/perc jött ki, ami szerintem nem lehetséges..

ezért is kérdeztem meg a hozzáértő urakat és nem akartam a képlettel bezavarni senkit, mert egyáltalán nem vagyok ebben biztos

2015. máj. 10. 11:38
 3/4 anonim ***** válasza:

> „hanem ezzel […]

v=D*pí*n/1000”

Ha megnézed, én f-fel jelöltem a fordulatszámot, és nem n-nel, de ettől és a konstans 1/1000 szorzótól eltekintve, az én képletem ugyanez, csak meg kell szorozni π*D-vel.

Viszont azt az 1/1000-es szorzót egyáltalán nem értem (ezred fordulat per percben kéne a fordulatszám?), meg azt sem, hogy hogyan rendezted az egyenletet és helyettesítettél bele.

Szerintem (f =) n = 477 1/perc a megoldás.

2015. máj. 10. 12:06
 4/4 anonim ***** válasza:

Jah, a másik meg az, hogy a logikám az volt, hogy egy fordulattal éppen egy kerületnyit (K = π*D) forgácsolsz. Tehát a percenkénti fordulatszámot az adja meg, hogy a v forgácsolási sebességgel hány kerületnyi utat teszel meg egységnyi idő alatt:

n = v/K.

2015. máj. 10. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!