Miért felejtem el akkor?
Sokan azt mondják, hogy a magolás az egy mechanikus tanulási forma. Az illető nem érti meg a tanultakat csak betanulja. A tanulás az amikor értjük azt, amit tanulunk és képesek vagyunk saját szavainkkal visszamondani. Én azt vettem észre, hogy egy idő után már azok is elfelejtődnek, amit megtanultam. Miért történek ez? Valamit egyszer megtanulunk azt sokáig tudnunk is kellene.
Van még egy: memoriterek. Én ugy tudom, hogy ez nem más mint a tanult szöveg szóról szóra tudása csak annyi különbséggel, hogy értjük és alkamazni is tudjuk. Ezeket a memoritereket bármikor fel tudjuk idézni, még évek multával is?
Igazából bármit elfelejthet az ember rövidebb-hosszabb idő után, amit nem használ/gyakorol folyamatosan vagy legalább rendszeresen, akár értette azelőtt, akár csak bemagolta. Van erre egy angol mondás: "You don't use it, you will lose it."
De azt én is tapasztaltam magamon, hogy a magolós anyagrészeket sokkal hamarabb elfelejtettem.
A memoriter pedig - tudomásom szerint - pusztán "kívülről megtanulandó szöveg"-et jelent, legyen az vers vagy irodalmi szöveg akár. És hogy meddig tudjuk felidézni őket, az függ attól, hogy mennyire mélyen vésődtek be, ill. szintén attól, hogy előkerülnek-e időnként. Nekem pl. van néhány vers, amikre több év távlatából is emlékszem, ha nem is teljesen pontosan/végig; ezek tinikoromban a kedvenceim voltak, sokszor mondogattam őket, tehát jobban bevésődtek.
Ja, az újratanulásnál meg úgy dereng, hogy az eredetileg tanulásra fordított idő kb. 60%-a szükséges hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!