Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A fekete lyukak működhetnek...

A fekete lyukak működhetnek antianyagot kibocsájtó égitestként is?

Figyelt kérdés
Mi van a a fekete lyukakról hibás a feltevésünk? mi van ha a fekete lyukak olyan égitestek amik antianyagot sugároznak magukból így a fényt is mint anyagot kioltják és ezért érzékeljük fekete lyuknak. Mivel valójában egy antianyag égitest ami csak kioltja a hozzá közelítő anyagi részecskéket, mint egy antianyag NAP.
2015. márc. 27. 23:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nagyon szép, csak épp Schwarzschild féle megoldás szerint a metrikus tenzor nem így néz ki.

Ebben az esetben a téridő folytonosságán lenne egy szakadás, tehát alapból nem is lenne megoldható, mert nem tudnál határértékeke képezni. Egyik pontban még + az idő íránya másik pontban meg már -.

Analízis.

2015. márc. 28. 00:51
 12/18 A kérdező kommentje:
Nem vagyok fizikus elnézést. Csak érdekel mind a 2 téma. és próbálom megérteni a világunk működését.
2015. márc. 28. 00:54
 13/18 2xSü ***** válasza:
100%

Számolgassunk…

Ugye az antianyag olyan anyag, ami minden tulajdonságában – pl. a tömegében – megegyezik a hagyományos anyaggal, csak a töltése ellentétes. Egy proton antirészecskéje egy negatív töltéssel rendelkező protonszerű részecske.

Mikor anyag és antianyag találkozik, akkor annihilálódik, miközben a tömegüknek megfelelő energia sugárzódik szét foton formájában.

Oké, a csillagokban hidrogénfúzió történik. Azért tudnak világítani a csillagok, mert a folyamat kiinduló anyagának tömege kicsivel nagyobb, mint a végtermék tömege. A fúzió során a tömeg 0,7%-a energiává alakul. Ettől világít egy csillag.

A Napban másodpercenként 600 millió tonna hidrogén lép reakcióba, és 596 millió tonna hidrogén keletkezik. Tehát a Nap másodpercenként 4 millió tonna – 4*10^9 kg –tömeg válik energiává.

A Tejútrendszer tömege kb. 10^12-szer nagyobb, mint a Nap, tehát kb. ennyiszer több anyag alakul át energiává, azaz másodpercenként 4*10^9 * 10^12 = 4*10^21 kg.

Mondjuk egy Nap méretű csillag beleesik egy fekete lyukba. Az elméleted szerint ilyenkor egy azonos tömegű antianyaggal találkozna. Az annihiláció során a teljes tömegük válik energiává. A Nap tömege kb. 2*10^30 kg, tehát összesen 4*10^30 kg anyag válik energiává. Elvileg a folyamat maximum percek alatt lezajlódik, de számoljunk egy teljes nappal. Ekkor a folyamat során másodpercenként átlagosan 4,6*10^25 kg tömeg válik energiává. Ez 11 500-szor több, mint a galaxis összes csillagában energiává alakuló tömeg. Tehát 11 500-szor több fényt bocsátana ki a folyamat során a fekete lyuk, mint a galaxis összes csillaga.

A folyamat során a fekete lyuk tömege csökkenne. A galaxis tömege is csökkenne.

> A feltételezésem abból fakad, hogy a fekete lyuk határán az idő megáll, mivel a negatív állapot mellett ellenkező irányú az idő fejlődése így van egy köztes állapot anyagi és antianyag világ közt.

Ebből a mondatból már csak az angyalok, Gandalf és a midikloriánok hiányoztak. Azok sem tennék kevésbé értelmetlenné a mondatot…

> a fekete lyukakból RENGETEG energia szabadul fel

Pontosan mennyi is? A Hawking-sugárzáson kívül más nem nagyon hagyja el a fekete lyukat. Te tudod ez pontosan mennyi energiát jelent? Én csak annyit tudok, hogy biztosan sok-sok nagyságrenddel kisebb, mint amit fentebb kiszámoltunk.

> és mi van ha a foton antirészecskéje nem a foton?

Mivel a fotonnak nincs töltése, ezért kénytelen a saját antirészecskéje lenni. Ez definíció kérdése.

> maga az antianyag sem bizonyított, ergo ez sem lehet 100%.

Antirészecskéket állítottak már elő. Sőt antihidrogént is hoztak már létre.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Oké srácok, lehet ötletelni. De ennek akkor van értelme, ha ismered, megtanultad a kvantumfizikát, meg a relativitáselméletet. De itt úgy érzem néha az alap fogalmak puszta jelentésével sem vagytok tisztában.

2015. márc. 28. 01:25
 14/18 2xSü ***** válasza:
(Nota bene sok dologgal én sem vagyok tisztában, lehetnek akár tévedéseim is abban, amit leírtam, de nem is nagyon akarok új elméleteket gyártani addig, amíg a meglévőket nem vagyok képes teljes egészében megérteni, amíg vannak szép nagy fehér foltok a tudásomban, addig nem lenne sok értelme.)
2015. márc. 28. 01:28
 15/18 anonim ***** válasza:
Mindenféle számolgatás nélkül, ezt már a 4. válaszban leírtam de sebaj :)
2015. márc. 28. 02:25
 16/18 2xSü ***** válasza:
Igen, én csak kiegészítettem azt, alátámasztandó a véleményed. De ha ez zavar, akkor kapsz egy zöld pacsit vigasztalásképpen, bocsánatkérésem jeleként. Mást aligha tudok felkínálni. :-)
2015. márc. 28. 03:11
 17/18 anonim ***** válasza:
Igen, az ismeretekkel nem rendelkező, de érdeklődő laikusok "mi van ha" játékot is játszhatnak. Szívük joga. De a tudósok inkább vizsgálódnak és aszerint mondanak véleményt. Például azt, hogy mivel némelyek el el tűnnek, így valamiféle energiát valami módon csak kibocsátanak. De azt nem mondják, hogy antianyagot.
2015. márc. 28. 17:06
 18/18 Wadmalac ***** válasza:

Az anyag-antianyag témát már fentebb remekül kifejtették, nem is akarok belefolyni.

Csupán az energiamérlegét mérd fel a felvetésednek.

Ha a fekete lyuknak olyan iszonyatosan nagy energia-kibocsátása lenne, akkor annak nyoma lenne.

Nincsen semmivé váló energia. Nincsen olyan, hogy valami "negatív" égitest kioltja a részecskéket.

Az energia a világűrben sem vész el, nem tűnik el, nem oltódik ki.

Ha létezne egy antianyag csillag, az is ugyanolyan fénysugárzást bocsátana ki, mint egy "jólnevelt" csillag.

Amint írták, nincsen a fotont semlegesítő antifoton. Az anyag-antianyag találkozásból is rengeteg energia repül szanaszét, az antirészecskék anyaggal való találkozása nem egy egyszerű matematikai plusz-meg-mínusz-az-nulla művelet.

Lehet fantáziálni, hipotézisekben kételkedni, de a fizika már többszörösen bizonyított tényeivel kár szembe úszni.

2015. márc. 30. 10:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!