Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Jól elemeztem ezt a verset?

Agyament kérdése:

Jól elemeztem ezt a verset?

Figyelt kérdés

József Attila : Mama

J. Attila ezt a verset édesanyja halála után irta. Korán elveszítette anyját, hiányát feldolgozni soha nem tudta. A cím szorosan kapcsolódik a vershez, mert végig anyja emlékéről szól.

A vers hangulata szomorú. A költő visszaidézi édesanyja emlékét,maga előtt látja a mamát, visszavágyik gyerekkorába. Vádolja önmagát, amiért kiskorában ordítással, toporzékolással zavarta az anyját a munkában. A 3.versszakban utal rá hogy édesanyja milyen türelemmel viselte az ő türelmetlenségét n e m szidott nem is nézett én rám. Halála előtt pár nappal még 1 verstöredéket írt édesanyjához, ami szintén olyan szomorú hangulatú, mint a Mama című verse. A 2 mű hasonlósága, hogy arról szólnak, hogy a költő egész életében édesanyja után sóvargott.

A Mama című vers végén apró, törékeny édesanyját óriásként látja.

Szürke haja lebben az égen,

Kékítőt old az ég vízében.

2015. márc. 26. 13:57
 1/1 supra01 ***** válasza:

Szia!

Szerintem jól elemezted, egy két megjegyzés, módosítás.

A költő korán elveszítette édesanyját, akinek hiányát soha nem tudta feldolgozni. A verset édesanyja halála után írta, mintegy kiengesztelésként. (A cím szorosan kapcsolódik a vershez, mert végig anyja emlékéről szól.A cím mindig szorosan kapcsolódik a vershez! EZ így értelmetlen)

Az idézett sorokat, mondatrészeket tedd idézőjelbe pl:

A 3.versszakban utal rá hogy édesanyja milyen türelemmel viselte az ő türelmetlenségét "nem szidott, nem is nézett énrám".

És vigyázz a pontos idézésre, pontosan másold le a vers idézett részét!

Nem írjuk így, hogy A 2 mű... hanem A két mű.

Egyébként melyik a másik mű? Ha már megemlíted, akkor a címét is bele kellene írni!És A 3. versszakban helyett is A harmadik versszakban-t írj!

A Mama című vers végén... tudjuk, hogy ez az a vers, mert ezt elemzed, inkább helyettesítsd pl. a költemény szóval.

2015. márc. 26. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!