Mikor fejtesz ki nagyobb erőhatást a talajra? Állva vagy futva? És miért?
Állva m*g ÁLLANDÓ erővel nyomod a talajt, futva pedig m*g ÁTLAGOS erővel.
Mivel futva átlagban ugyanannyi, és tudjuk hogy néha 0, - hiszen futás közben nem érjük mindig a talajt, - ezért szükségszerűen nagyobb erőt is kifejtünk (talajra érkezéskor, és elrugaszkodáskor) mint állva.
Egyébként sétálva is, csak kisebb a különbség.
Én mást mondanék:
állva csak a függőleges irányú súrlódás hat a talajra, mozogva viszont egy oldalirányú súrlódás is.
Alapvetően így tudsz mozogni: a gravitáció hozzányom a talajhoz, te meg 'belekapaszkodva' ebbe hajtod magadat. Ha tökéletesen csúszós jégen állnál, nem tudnál futni! De az is valamifajta súrlódás, ami megakadályozza, hogy a FÖld közepébe zuhanj.
#5: "De az is valamifajta súrlódás, ami megakadályozza, hogy a FÖld közepébe zuhanj."
Az nem súrlódás, hogy a talaj nem nyílik meg alattunk. Az csak az anyag szilárdsága, és súlyos félreértésekhez vezetne, ha összekevernénk a súrlódással. Az, hogy a nem csúszós talajon nem esünk hanyatt, VÍZSZINTES súrlódás eredménye, mert a lábunk vízszintes irányú, a talaj felszínénk való elmozdulását akadályozza. Ne hozzuk nehéz helyzetbe a kérdezőt a tanára előtt.
^az erők, amik szerepet játszanak, egy az egyben ugyanazok.
De jó, bocs, nem akartam zavart csinálni, általánosos fizikai magyarázat kell.
Maradjunk abban, hogy álló ember a súlyával hat a talajra, futó a lába súrlódásával is.
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!