Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mikor fejtesz ki nagyobb...

Mikor fejtesz ki nagyobb erőhatást a talajra? Állva vagy futva? És miért?

Figyelt kérdés
Fizikából tanuljuk és azt hallottam hogy futva nagyobb az erőhatás de nem tudom hogy indokoljam meg. Segítsetek.

2015. márc. 8. 15:23
 1/8 anonim ***** válasza:
Állva m*g erőt nyomsz, futva meg m*g+m*a.
2015. márc. 8. 15:27
 2/8 Hominida ***** válasza:
100%
Az álló és futó helyzet között látszólag a futó egyenletes vízszintes haladása a különbség, aminek viszont nem lenne szabad függőleges erőt létrehoznia. A valóságban futáskor kis ugrásokat végzünk, a tömegközéppontunk kis hajításos parabolaszakaszokon mozog. Az elrugaszkodáskor a talaj a nehézségi erőnk kiegyenlítésén kívül a testünk függőlege irányú gyorsulásához szükséges erőt is megtartja, érkezéskor pedig ugyanez a testünk függőleges mozgásának lefékezésében zajlik le. A parabolák vízszintes összetevői valóban nem hoznak létre függőleges erőt.
2015. márc. 8. 15:59
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Állva m*g ÁLLANDÓ erővel nyomod a talajt, futva pedig m*g ÁTLAGOS erővel.

Mivel futva átlagban ugyanannyi, és tudjuk hogy néha 0, - hiszen futás közben nem érjük mindig a talajt, - ezért szükségszerűen nagyobb erőt is kifejtünk (talajra érkezéskor, és elrugaszkodáskor) mint állva.

Egyébként sétálva is, csak kisebb a különbség.

2015. márc. 8. 16:14
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2015. márc. 8. 16:24
 5/8 Vree ***** válasza:
51%

Én mást mondanék:

állva csak a függőleges irányú súrlódás hat a talajra, mozogva viszont egy oldalirányú súrlódás is.

Alapvetően így tudsz mozogni: a gravitáció hozzányom a talajhoz, te meg 'belekapaszkodva' ebbe hajtod magadat. Ha tökéletesen csúszós jégen állnál, nem tudnál futni! De az is valamifajta súrlódás, ami megakadályozza, hogy a FÖld közepébe zuhanj.

2015. márc. 8. 16:32
 6/8 Hominida ***** válasza:

#5: "De az is valamifajta súrlódás, ami megakadályozza, hogy a FÖld közepébe zuhanj."

Az nem súrlódás, hogy a talaj nem nyílik meg alattunk. Az csak az anyag szilárdsága, és súlyos félreértésekhez vezetne, ha összekevernénk a súrlódással. Az, hogy a nem csúszós talajon nem esünk hanyatt, VÍZSZINTES súrlódás eredménye, mert a lábunk vízszintes irányú, a talaj felszínénk való elmozdulását akadályozza. Ne hozzuk nehéz helyzetbe a kérdezőt a tanára előtt.

2015. márc. 8. 19:09
 7/8 Vree ***** válasza:

^az erők, amik szerepet játszanak, egy az egyben ugyanazok.

De jó, bocs, nem akartam zavart csinálni, általánosos fizikai magyarázat kell.

Maradjunk abban, hogy álló ember a súlyával hat a talajra, futó a lába súrlódásával is.

Szerintem.

2015. márc. 8. 21:14
 8/8 anonim ***** válasza:
De úgy is fogalmazhatunk, hogy álláskor és futáskor az összes erők átlagban azonosak, csak másként oszlanak el. Futás közben az elrugaszkodáskor nagy erő hat, hiszen meg kell emelni magunkat, utána viszont lecsökken, mikor a levegőben vagyunk. Tehát futáskor nagyobb a pillanatnyi maximum erő, de átlagolva annyi lesz, mint álláskor. (Különben felrepülnénk.)
2015. márc. 8. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!