Só kristályosítás, hogyan csináljam?
Sziasztok!
Szeretnék kristályosítani sót, mivel kaptunk szorgalmi feladatot kémiából. Sajnos kevés időm van... :C Hétfőre kellene hogy kész legyen, tehát még van egy egész napom.
Amim van: Desztillált víz, jódozott só (sajnos csak ilyen van, nem tudom, hogy jó-e), hurkapálca
Na és azt szeretném kérdezni hogy hogyan csináljam, hogy rövid idő alatt kész legyen? Hálás lennék, ha valaki leírná lépésről lépésre!
Köszönöm szépen előre is!! :)
A lényeg az, hogy sok sót tegyél bele.
Adott hőmérsékleten x mennyiségű anyag oldódik. Minél magasabb a hőmérséklet annál több anyag oldódik a vízben. Minél alacsonyabb annál kevesebb.
Amikor belerakod a sót a vízbe (NaCl), akkor az ionkristályos anyag ionokra esik szét, disszociál.
NaCl + H2O = Na+ + Cl- + H2O
A kikristályosodás csak akkor lehetséges, ha több anyag van a vízben, mint amennyit a víz fel tudna oldani.
Először Telített oldat keletkezik.
Hogyan a legtanácsosabb elkészíteni:
-Meleg vízben nagyon sok sót kell feloldani. (A meleg víz több sót képes oldani, mint a hideg víz)
-A meleg oldatot most lehűtöd. Telített oldatból túltelített oldat keletkezik, mert sokkal több anyag van oldva, mint ami adott hőmérsékleten (lehűtött) oldható lenne, így sokkal gyorsabb lesz a kikristályosodás, mert a rendszer megszeretne szabadulni tőle.
-A só ki fog kristályosodni bármilyen felületen. (cérna, hurkapálca)
A folyadék magától is párolog, de ha melegen tartod, ahogy azt tanácsolták, akkor pont, hogy akadályozod a folyamatot, mert mint írtam magasabb hőmérsékleten több só oldódik és így még a már kikristályosodott sót is oldhatja.
Köszönöm szépen mindenkinek!!
Ma reggel megnéztem, és már voltak rajta kis kristályok!!! :D Már csak egy valamit szeretnék megkérdezni, azt hogy amit az előző hozzászóló írt, hogy rezgésektől, és melegtől távol kell tartani, na pont egy radiátorra raktam, szóval meleg is meg rezeg is... Ha egy kicsit távolabb rakom akkor "meg fognak halni" a kristályok? :C
Szia!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, mert megkaptam az 5-öst kémiából, igaz hogy nem lettek elég nagyon a kristályok, de azt mondta, hogy elég ez is.
Szóval köszönöm mindenkinek! :D :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!