Milyen változások következnének be, ha az emberek szexuális vágya eltűnne?
Pár generáció után átrendeződne faj a rasszbeli eloszlása a Földön. Összességében szerintem megállna a túlnépesedés. Az emberek motiváltsága visszaesne, a közhangulat feszültebb lenne, és talán a közügyekben élnék ki azokat a párkapcsolat helyett. Ez okozhat "némi" problémát a kormányoknak.
Az egyén szintjén nehéz megmondani, de valószínűleg jóval több lenne a magányos, megkeseredett ember. Nem tudom, a szülői ösztönökre hogyan hatna, de a családalapítás sokaknak egyfajta kényszer lenne. Esetleg megnőne az igény az egyéb élvezetekre, pl. alkohol, drog.
Én kicsit másképp látom. Én is gondolkodtam már rajta, hogy mi lenne, ha egyáltalán megszűnne az ivaros szaporodás, meg az ivari kétalakúság az embernél.
Nem látom ilyen sötéten, mint az 1-es válaszoló. Azt kell mondjam, hogy számos negatívum mellett számos jó hatása is lenne, mennyi sóvárgást, fájdalmat, csalódást, kiábrándultságot, elutasítást (akár mi utasítunk el, akár mi lettünk elutasítva, az egyik legrosszabb dolog az életben) spórolna meg az emberi faj...
A vágy egyúttal a szenvedés oka is és én ezt a Buddhista nézetet vallom is.
Így van ez a szexuális vággyal is, sok örömöt okoz a beteljesedés, de nagyon (még több) sok szenvedést, hiányt a másik oldalon.
Valószínűleg sokkal egyszerűbb és sivárabb lenne az ember élete, jóval egysíkúbb, ugyanakkor nyugodtabb is, értelmetlenné válna a popzene döntő többsége.
(Egyébként a pop zene egyik nagy hiányosságának tartom, hogy miért csak a szerelem az idol. A dalok döntő többsége ezt járja körül, egy bölcs ismerősöm mondta, hogy szerinte annyi mindenről szólhatnának a pop dalok is: hazaszeretetről, tiszteletről, barátságról, valamiért mégis a szerelem maradt meg mint idol, kevés kivételtől eltekintve. És ez egy hiányosság, mondhatni aluldimenzionált a könnyű műfaj.)
Magam részéről nem kívánnám ezt, mert túl egysíkú lenne az életünk.
Én személy szerint nem osztom a taoista elvet, hogy a vágy nélkül boldogabbak lennénk, de ez is egy megközelítés. Szerintem a vágy tesz minket emberré, és ha ettől megszabadulunk, akkor az egész humán gondolkodásunkat újra kell gondolni. Persze a vágy irányulhat hatalomra, jólétre is, de az embereket a szerelem/szex utáni vágy jobban végigkíséri az életük folyamán. És ez egyben magyarázat lehet a (pop)zenére is, meg általában a művészetre. Az egész emberi mivoltunk ősi ösztönökre épül, és ezek között nagyon alapvető a fajfenntartás ösztöne.
Aztán persze el lehet azon is filózni, hogy a szerelem is eltűnne-e a szexuális vággyal együtt. Csak barátság maradna? Mondjuk ha megmaradna a két nem és az ivaros szaporodás, akkor "baráti" alapon állnának össze párok, és rutinból vagy kötelességből csinálnák, amit megkövetel a haza? :))
Hello.
Először fontos lenne megjegyezni, hogy azért, mert a szexuális vágy eltűnne, attól még a szexuális ösztön megmaradna.
Tehát, ha eltűnne a szexuális vágy, akkor azzal a lendülettel eltűnne a pedofília, nekrofília, zoofília, homoszexualitás, és egyéb aberrált szexuális vonatkozású elgondolások és tettek is, ugyanis ezek mind szexuális vágy alapú megnyilvánulások...eltűnne a nemi erőszak és társai, az olyan érdekkapcsolatok, amikben a szex van előtérbe helyezve.
Másrészről azt is fontos lenne még észrevenni, hogy a vágy lényegében hiányérzet, gyakorlatilag meggenerálódik egy hiány, és amikor az adott egyén vágyát beteljesíti, akkor mindössze csak a hiányt pótolta, de előrébb nem jutott pszichés tekintetben, és mindeközben, amíg vágya teljesítésével volt elfoglalva, addig személyek érdekét előtérbe helyezte mások érdekével szemben, vagyis az önzést is elkövette.
Összegezve ezeket, egy dologban biztosak lehetünk. Ha eltűnne a szexuális vágy, akkor az egyének és az egyének alkotta társadalom teljesebb életet tudna élni, hiszen kilőnénk egy olyan "hiány"faktort, vagyis egy hiánnyal kevesebb, illetve megszabadulnánk az attól való félelemtől is, ami gyermekeinket, vagy akár minket is érhet a szexuális aberrációk miatt, elkerülnénk a nem kívánt terhességeket, nemi úton terjedő betegségeknek a túlnyomó százalékát is elkerülnénk, stb, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!