A sejtek kommunikálnak egymással. Milyen információt cserélnek egymás közt?
Mégis MIT?
Nem tudni milyen sejtekre gondolsz, milyen szituációban.
Jó sok féle sejt van egy pl. emberi testben, összesen sokmilliárd darabsejt. Ezek mind kommunikálnak egymással közvetlenül vagy közvetve.
A kérdésedből egyszerűen nem lehet tudni mire vagy kíváncsi konkrétan.
A kémiai kommunikáció az, hogy van sejtX, ami adott helyzetben/működése kapcsán kibocsát anyagY-t. Ezt a közelében lévő más sejtek érzékelik receptoraikkal, és alkalmazkodnak hozzá.
Vannak olyan helyzetek hogy a sejt elektromosságot tud produkálni, és kémiai anyagok helyett az továbbítódik és fogják fel a végén.
Ennél pontosabban nem lehet további infó nélkül.
Arra vagyok kíváncsi hogy 2 sejt komunikációja milyen hatással vannak egymásra. Nem tudom normálisan meg fogalmazni.
Hogy mit "mond" az egyik a másiknak (-te nekem enyi ilyen valamim van te csinálj kevesebbet (vagy valami hasonló )
pl.: neuronok egymásközt
adott anyag hatására az egyik neuron aktiválja a másik ioncsatornáit
"-te nekem enyi ilyen valamim van te csinálj kevesebbet"
Ilyesféle kommunikáció nem zajlik. A sejtek, a szervek teszik a dolgukat, aztán a szervezet annyit használ fel mindenből, amennyi kell neki.
"-te nekem enyi ilyen valamim van te csinálj kevesebbet"
De, pont ilyen is zajlik. Ezek a szabályozások.
Ezen kívül a sejtek fényjelekkel is kommunikálnak.
"riadó, figyuzzatok, vírus fertőzött meg! öljetek meg, mentsétek a többieket!"
" helló őrjáratozó immunsejt, én haver sejt vagyok, engem nem kell bántanod!"
" sikerült megölnöm egy betolakodót, ezt nézzétek, így néz ki!(megmutatja) készüljetek ellene!"
" húzódj össze!/ ernyedj el!"
" magas a vércukor, postázok az agynak, hogy jóllaktunk!" (hormont enged a vérbe)
" Idegsejtek erre, izomsejtek arra! Igen ezt a végedet erre nyújtsd, a másikat a túlsó irányba!" (embrió fejlődés)
" Igen, ezek a maradványok a régi utat jelölik. Szóval csak tovább ebbe az irányba!" (idegrost újranövekedése)
"Akkor most háromra mindenki megöli magát!"
Köszi
Utolsó XD
Az utolsó előttiről és az az előttiről tudnál kicsit írni?
(legalább hogy mire kéne rá keresnem hogy ebben a témában többet tudjak meg?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!