Hogyan tudnám felmérni a zene fizikai teljesítményre gyakorolt hatását?
Az a baj, hogy a zene az érzelmekre és az ösztönökre nagyon erősen hat, emellett persze az agy tudatos részére is, de az első kettőt ez nem teszi zárójelbe.
Még hogyha el is kezded strigulázni, hogy az adott tesztalanyok teljesítménye hogyan változott az adott zenére, akkor is ott lesz a kísérletedben egy óriási méretű titokzatos fekete doboz, amiről legfeljebb annyit fogsz tudni, de te beadsz neki bizonyos inputot, ebben az esetben a zenét és az erre kiad egy outputot a testnek, de hogy mi történt a fekete dobozban, abból erre csak következtetni tudsz. Márpedig abban a fekete dobozban nem csak a zene lesz benne, hanem mint általában egy csomó minden más fog ott kavarogni.
Egyébként fizikai teljesítmény alatt legalább valami egyszerű dolgot értesz, mint szobabiciklizés?
Igen, én pontosabban magára a tevékenységre utaltam. A következtetés levonást, magyarázást megoldom :) Csak hogy lehetne a leghatékonyabban? Fussanak és nézzem mennyi ideig bírják? vagy hogy? :/
Olvastam több helyen is, hogy bizonyították, hogy a zene hallgatása 20%-al fokozza a teljesítményt. De ezt hogy mérték fel? :O
Legkönnyebben súlyzónál lehet kimutatni szerintem, de ehhez több kísérleti alany kell és nem árt, ha olyan zenét hallgatnak, amit szeretnek, ami messze nem ugyanaz lesz.
Továbbá nem mindegy, hogy azt mérjük, hogy mekkora a max erő illetve hogy mennyi ismétlésre képes az illető.
Szerintem a max erőre egyébként nincs hatással a zene, továbbá a 20% is eléggé soknak tűnik nekem. Én 5-10%-ra gondolok.
Pofonegyszerű!
1.: Egy jó időjárási körülményeket mutató, kellemes, esőmentes napon (cca. 20-25 fokos hőmérsékletben), hétvégen, testileg-lelekileg jó "passzban" (állapotban) szaladj fel a Hármashatár-hegyre a Zsigmond-tértől, csak úgy, bármiféle zenei aláfestés (itt értsd: stimulációs hatás-keltő technika) nélkül; aztán
2.: Az előbbihez nagyon hasonló alkalommal, ugyancsak jó testi-leleki állapotban ismételd meg ugyanezt a dolgot úgy, hogy a Marseilles-t énekled/dúdolod (ahogy tetszik) magadban folymatosan; illetve, ha botfülű vagy, akkor egy MP3-as vagy MP4-es lejátszón, vagy egy diktafonon, vagy egy sétálómagnón játszod magadnak a Marseilles-t, szintén folyamatosan (ismétlőmódban), míg csak fel nem értél a hegy tetejére.
Hidd el, a 2. esetben min. 10, de talán 15%-kal is JOBB eredményt fogsz elérni!
Ilyen egyszerű...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!