Ki találta ki, h 2012-ben lesz a világvége?
Pár szenzációéhes újságíró, mert látták, hogy ez menő, sokat leet róla írni, és a buta emberek zabálni fogják a témát. Érdekes módon megjósolták már párszor a világvégét (legutóbb tíz éve kellett volna bekövetkeznie, ugyebár), aztán érdekes módon nem lett vége semminek.
Hülyék az emberek, és ez sokaknak jól jön, mert keresnek rajtuk.
Hát én úgy tudom, hogy ez a maják naptárához kötődik, és hogy az valahogy nem tudom hogy hány, de megszabott számú napos ciklusaik vannak, és az egyik ilyen ciklus állítólag 2012. dec. 21-én ér véget.
De amikor én megláttam ezt a könyvet:
Nekem nagyon megtetszett!
első - hát ja
második - Igen a maja naptárról én is hallottam, de utána kezdődik egy másik ciklus.
harmadik -hmm, talán rólad is beszél az első az utolsó mondatában...
A maják még a maguk idejében készítettek egy elég profi naptárat, amin előre ki volt számolva jó pár Nap és Holdfogyatkozás. Ebben a naptárban azonban nem hetek, hónapok, évek voltak, hanem különböző hosszúságú ciklusok. a naptár szépen le van írva 2012 januárjáig, azonban itt megunták a kedves naptárkészítők, és nem folytatták. Itt találkoznak a ciklusok is (egy napon lesz végük). Ezért tartják azt, hogy ez a világvégét jelzi.
Itt sokkal részletesebben le van írva:
Igen értem, h ez alapot adhat ilyen következtetésekre, de ez kb olyan, h a telefonomban 2100 után nem lehet dátumot beállítani és mégsem lesz vége a világnak, csak a telefonom tudásának.
De ha valaki megfejti a maja naptárat arra is rájöhetett volna, h azért tart eddig, mert ez a ciklus vége,és mert nem akartak az idők végezetéig ezer+ezer évekre előreszámolni.
A határidőnaplók is csak egy évre szólnak (bár január első hete is benne szokott lenni) mégsem volt egyszer se világvége január 3.-án...
1: A majáknak van egy 62 ezer éves ciklusuk is: tehát ők NEM mondták, hogy most világvége lenne.
2: Ma is él még néhány maja. Megkérdezték őket, és ők is azt mondják: NEM lesz most világvége.
Ahogy én látom, az egész 2012-divat egy - egyébként meglehetősen szar - film körüli médiakampány miatt alakult ki. A reklámhadjáratok és a filmek erősen és hosszú távon képesek hatni az emberek hiedelemvilágára (a modern hiedelmeket városi legendáknak, urban legend-nek hívjuk). Ha jobban belegondolunk, mennyire reális az, hogy hirtelen emberek tömegei kezdenek a maja naptárra hivatkozni, hacsak valaki nem adta a szájukba ezt az érvet?
Az emberek valamilyen okból amúgy is szeretik a világvége hiedelmeket, úgyhogy az ilyesmikre jobban harapnak. Ez tehát egy - a médiakampány szempontjából - jól eltalált városi legenda (mindenki beszél róla, mindenkit érdekel a film).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!