Repülőgép fel- és leszállásakor miért kapcsolják le a lámpákat az utastérben és miért mondják be, hogy mindenki húzza fel az ablakról a sötétítőt?
Előzőnek MAJDNEM igaza van. A sötétítő felhúzása azért is kell, hogyha baleset van ne gátolja meg a sötétítő a fény bejutását. Az energia spórolása meg úgy ahogy van hülyeség. A hajtóművek annyi energiát termelnek, hogy az a világítás elenyésző mennyiséget fogyaszt. Sőt sokszor már nem is szokták lekapcsolni azokat a lámpákat. Sokszor repültem, többször volt felkapcsolva, mint le.
Inkább arra gyanakodnék, hogy baj esetén a sötéthez legyen hozzászokva a szemed (nem tudom), de mint írtam már nem nagyon kapcsolják le, mivel egy baleset nem feltétlen jelenti azt, hogy elmegy a világítás, úgy meg azért könnyebb evakuálni, hogy van fény.
Világos helyről sötétebbre nem, vagy nagyon kicsit látni.
Lekapcsolják a belső világítást, így kisebb a kontraszt a belső és külső megvilágítás között, megkönnyíti az esetleges menekülést.
Energia-takarékosságnak semmi köze ehhez!
"Szerencsère feltalálták a biztosìtèkot ami automatilusan lekapcsolja a zárlatos hálózatot ha kell. Házakban/ kocsikban sem ritka kèszülèk^^."
Egen. Az utóbbi 60-70 évbe nnem is volt elektromos tűz egy darab sem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!