Lovagok és lókötők?
Volt egy feladvány, mely szerint:
A lókötők és lovagok országában a lókötők mindig hazudnak, a lovagok viszont igazat mondanak. Egy utazó megpillant három lakost - Aladárt, Bálintot és Csabát - egy kertben. Megkérdezi Aladárt: "Ön lovag vagy lókötő?"
Aladár motyog valamit az orra alatt, de az utazó nem érti, mit mondott. Ezért megkérdezi Bálintot: "Mit mondott az úr?" Bálint erre azt válaszolja, hogy Aladár azt mondta, hogy ő lókötő. Ekkor közbeszól Csaba: "Ne higgye el, amit Bálint mond, mert hazudik!"
Itt meglehet tudni, hogy Aladár (az első) lovag vagy lókötő, vagy nem? Mert a másik kettőt azonnal kitaláltam, de az elsőt nemtudom sehogy sem. Megoldás meg persze, hogy nincs hozzá, és már idegesít.
Aladár kizárólag azt mondhatja, hogy ő lovag.
Ha lovag, akkor igazat mond, tehát megmondja, hogy ő lovag.
Ha lókötő, akkor hazudni fog, tehát azt állítja magáról, hogy ő lovag.
Béla tehát nem mondhat igazat, hiszen Aladár csak azt állíthatja magáról, hogy ő lovag. Ergo Béla lókötő.
Csaba tehát igazat mond, ergo ő lovag.
Aladárról senki más nem nyilatkozik, így róla nem lehet kideríteni semmit.
Igaz, a szöveg nem írta, hogy tudják-e egymás mivoltát vagy sem, de gondolom ezt tekinthetjük úgy, hogy a három ember tisztában van vele.
Ezek szerint nem lehet megmondani, hogy az első ember lovag vagy lókötő és én ezt akartam tudni. Köszönöm, hogy megerősítettél :D
Amúgy teljesen mindegy, hogy ismerik-e egymást, elég ha csak tudják egymásról, hogy mit mondott a másik.
Tegyük fel, hogy Bálint hallja Aladárt, Csaba hallja Bálintot és Aladárt is.
Aladár azt mondja, "lovag vagyok", amit a kérdező nem hall. Bálint hallja ezt, így könnyen azt tudja hazudni, hogy Aladár lókötőnek vallotta magát. CSaba hallotta mindkettőt, így könnyen rájön, hogy Béla hazudott.
De tegyük fel, hogy Béla nem is hallja Aladárt. Ahogy az előbb levezették, Béla biztosan tudja, hogy Aladár mit válaszolt, hiszen akár hazudik, akár igazat mond, lovagnak fogja vallani magát, tehát olyan, mintha hallaná.
Azaz Béla könnyedén hazudhatja azt, hogy Aladár lókötőnek mondta magát, mert biztosan tudja, hogy Aladár ilyet nem mondott volna.
Viszont innen Csaba kerül győztes helyzetbe, mert immár Béláról kiderült, hogy hazudik hiszen ő is tudja, hogy Aladár csak egy dolgot mondhatott magáról.
Tehát ha ez a három csak véletlenül találkozott, korábban nem ismerték egymást, a sorozatos válaszokból akkor is kitalálhatták, hogy mi a másik (kivéve Aladárt persze).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!