Egy ember mennyi ideig maradna életben -60 Celsius fokban?
Az éhhalál most nem szempont.
Átlagos ruházat: semmi extra, tehát szőrme, gyapjú, toll és a manapság használt, akár hegymászók számára kifejlesztett csúcsminőségű ruhák nélkül.
Hétköznapi ruhára gondoltam.
20 percig szerintem életben lehet maradni.
De lenne olyan is aki órákig bírná.
Én legfeljebb 10 percig.
Itt arról írnak mennyire szigetelnek egyes ruhadarabok és ezt hogy mérik.
Ez alapján egy síruha 2 clo védelmet ad a hideg ellen.
Gyors gyaloglás esetén a test által generált hő 180 W/m2, lassú gyaloglás esetén 120 W/m2.
Az oldal alján lévő képlet szerint
- egy síruhában gyorsan gyalogló egyén (31 − 0.155·180·2)°C azaz -25 Celsius fokban érzi jól magát.
- egy síruhában lassan gyalogló egyén (31 − 0.155·120·2)°C azaz -6 Celsius fokban érzi jól magát.
A -60 fokban tuti nagyon fázna az illető.
Az első egy táblázat a hideg szél hatásáról, bár a hőmérséklet Fahrenheitben, a légmozgás sebessége meg mérföld/órában van megadva.
A második a szélerősségekről szól, persze a mértékegység csomó, nehogy már azonnal összehasonlítható legyen a táblázattal. :)
Mindegy, itt én elkezdtem számolgatni, átváltani kilométer/órába meg Celsiusba stb. aztán találtam egy nagyon hasonló táblázatot Celsiusban és méterben.
Az egyetlen zavaró különbség hogy az első táblázatnál leírják hogy kb. hány perc alatt várható fagyási sérülés, a második táblázatban meg csak "veszélyességi szintet" írnak, ami nevetséges mert nem számszerű adat. Szóval az első táblázatból vettem a fagyási sérülés idejét, a másodikból meg a hőmérséklet és szélerősség adatokat.
A szélerősségről író oldal alapján egy gyenge szellő 18.5 km/ó ami 5.1 méter/másodperc, szóval a táblázat alapján legyen mondjuk 6 m/s.
Sajnos a táblázat csak -45 Celsius fokig van, de azon a hőmérsékleten gyenge szellő mellett (6 m/s) 5 perc alatt fagyási sérüléseket szerezne az illető.
Az egyetlen ami bosszant hogy nem találtam semmit arról hogy milyen ruházat esetén érvényes a táblázat. Amit találtam az alapján a szélerőt a fej magasságában mérik, szóval ha mást nem akkor annyit jelent hogy kb. 5 perc után kezd el lefagyni az ember arca.
Azt végképp nem tudom hogy a thermal equilibrium és a Windchill effect mennyire hasonlítható össze, de lehet hogy vehetjük úgy hogy aki -60 fokban gyorsan gyalogol egy síruhában, az a hőmérsékletet -35 (-60--25) Celsius foknak érzi, ami még mindig fagyási sérülés 10 percen belül a táblázat alapján.
Fagyási sérülést itt lehet nézegetni ha valaki bírja a horrort.
Arról nem találtam semmit hogy mennyi idő míg egy ember kihűl a levegőn, csak hogy 0 celsius fokos vízben egy ember 15 perc után elájul.
Aha, közben szerencsésen rátaláltam egy könyvrészletre:
Itt a 95. oldal közepétől írják hogy -60 Celsius fokban egy leejtett pohárnyi kávé megfagy mielőtt leérne, egy fedetlen kéz három perc alatt megfagy és hétköznapi (simple) sarkvidéki ruházatban melegítő gyakorlatok nélkül egy óráig élhető túl a hideg.
Szóval ezek alapján szerintem kb. 10 perc alatt fagyási sérülései lesznek az illetőnek aztán gondolom max. 30-60 perc alatt megfagy.
Kár hogy nincs valaki hozzáértő aki hozzászólna, érdekes a téma, már most egy csomó dolgot tanultam. :)
#7. hozzászólónak: Köszönöm szépen a hosszú írásodat! :-)
Írtad: "Kár hogy nincs valaki hozzáértő aki hozzászólna, érdekes a téma, már most egy csomó dolgot tanultam."
Ugye, milyen érdekes a téma? Szerintem is - azért kérdeztem :-)
Még egyszer köszi a sok utánajárást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!