Honnan tudhatom hogy egy kés milyen minőségű? Milyen roncsolásmentes anyagvizsgálatok vannak egy kés anyagának megállapítására?
Szoktam én is vizsgálgatni a késeket de én inkább a megérzéseimre hallgatok! Szoktam pattintani a kést hogy visszapattan e ezt úgy csinálom hogy megfogom kicsivel súlypont felett és a hegyére ejtem az asztalon visszapattan és cseng akkor jónak tartom ha nem akkor nem! A másik amit szoktam hogy a fogamhoz ütöm minnél jobban tetszik a hangja annál jobb! Sok mindent ütöttem a fogamhoz amit ismerek is hogy mennyire kemény gyorsacél ólom lemezkések szerszámkések...stb de ez sem igazán tűnik pontosnak vagy igazi vizsgálatnak!
Mese:
Tudom hogy minden késnek megvan hogy mire való! Vannak kopásmentes anyagok vannak törhetetlen anyagok vannak puha anyagok...stb!
Olyan késkészletem van amivel el leget vágni 10000 acéltömböt mire el kezd kopni! Ezt úgy csinálták hogy olyan mint a fűrészlap! Ugyebár 300-400 ft egy jobb lap és sokáig elég. És van olyan késem is amit megéleztem és visszahajlott az éle szalámi vágás közben!
Lényeg egy szó mint száz:
____________________________
Kellene nekem egy jó kés amivel bármit megtehetek itt gondolok a lakat széttörésétől a paradicsomfilézésig mindenre.
Milyen szempont alapján válasszak kést?
Van egy jópofa bicskám Mauser fegyveracélból.
Na az eléggé rendben van. Nem is csorbul és viszonylag jó éltartó, egyes acéllemezbe bele lehet állítani, de a szívósság mindenképpen a keménység és éltartás rovására megy.
Van egy Japánból hozott, katana hajtogatós technikával készült méretes konyhakésem. Valami eszméletlenül meg lehet élezni, nagyon jó éltartó, de nagyon könnyen csorbul és rozsdásodik is, ha nincs olajozva.
Olyat még nem láttam, hogy valami eme két fentinek jó tulajdonságait ötvözni tudja.
Felhasználás szerint választani kell a keménység és jó éltartás, vagy a szilárdság és csorbulás-állóság közt.
A kettőt együtt sosem kapod meg.
Tegnap este és ma a városban a szakiktól tanulgattam a különböző késekkel kapcsolatos dolgokat! Van egy komoly márkakereskedő azt mondta hogy a torziós rugóacél egy vicc!
Azt véltem felfedezni hogy nem foglalkoznak hogy milyen anyagból van inkább a nevével foglalkoznak hogy ki gyártja!
e-dick a legjobb több (4) szakember szerint! Nem rozsdásodik semilyen körülmények között nem megy tönkre hirtelen hőmérséglet változásnál, és sokáig éltartó vagyis napi 12 óra használat mellett évente 1x viszik fel köszörültetni! (Azt is tiszteletből) Egy ilyen shéfkés 25000 ft-ig megy! Van már 3500-ért is 33cm!
Ami miatt a kérdést feltettem az azért van mert a piacon több helyen is árulnak házi készítésű tőröket. Torziós rugóacél egy másik helyen meg "stainless still" futószalagos késeket és megfizethető áron vannak.
Amire nekem kell hogy "egy lakatlan szigeten életem végéig is kibírjam" vadászat, húsfeldolgozás, favágás-faragás, kókusz bontás, és ne kelljen éleznem örökké.
Egy rugóacél kés tudná ezt?
Az a rugóacél jó. Jó éltartó, viszonylag nehezen csorbul. Annyi, hogy nem korrózióálló, ápolni kell.
Csináltam én "machete"-t gépi fűrészlapből, éltartásban párja nincs, csak tört, mint az üveg.
Azok a piaci "stainless steel" bicskák tényleg nem rozsdásodnak, de puhák.
Egy jó kis katonai bajonettnek nincs párja, az kovácsolt acél, minőségre a katanákra hajaz (persze azért elmarad, mert a rétegelt kovácsolás hiányzik, de a jó alapanyag és a szálszerkezet miatt hasonlóan szívós és tartós).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!