El tudná magyarázni valaki miért lassulna le az idő a fénysebesség közelében? Erről egy ismeretterjesztőn hallottam.
Igen már látom szóval Józsi bácsi egyenest a kocsmába ment majdnem fénysebességgel .
Akkor viszont én sem értem a végét azt írja hogy Józsi bá 2 percig várt a kocsmába tehát nem lehet hogy kétpercet dilatálódott volna még pluszba mert akkor nem vár hanem egyszerre érnek oda és Józska kétpercel fiatalabb lesz .
Mondjuk ez meg furcsán hangzik hogy hogyan képesek egyszerre odaérni amikor tudjuk hogy aki gyorsabb az hamarabb odaér.
"Józska nem 160 000 fényévre utazna két perc alatt"
Kérdező, egyet jegyezz meg: NINCSEN abszolút idő (és távolság sem).
Ha azt mondod, hogy "2 perc" - akkor mindig hozzá kell tenned, hogy kinek 2 perc. Jóska bá' 2 perc alatt (amire ő is azt mondja, hogy 2 perc) be tudná járni a környező csillagközi teret, és mintát vehetne jó pár csillagból.
10-nek!
Jó, ha mondjuk Józsi utazik a fénnyel a Naptól ide a földre, reggel hatkor indul (és baromi gyorsan közeledik felé a kék bolygó) akkor szerinted mire ideér 8 perc alatt azalatt a 8 perc alatt Sanyi megszületik és meg is hal itt a földön?
Nem 8 perc alatt ér ide, hanem kevesebb, mint egy másodperc alatt. Ezalatt a Földön kb. 8 perc telik el.
Valahogy úgy képzelheted el, hogy bármely test pontosan fénysebességgel halad a téridőben. Ha a térben áll, akkor fénysebességgel halad előre az időben.
Ha fénysebességgel halad a térben (egy irányba, természetesen) - akkor a többi irányba a sebessége nulla, tehát az időben is áll!
Ha pedig valamilyen köztes állapotban van, akkor a térben és az időben is fénysebesség alatti sebességgel megy, aminek a vektorösszege adja ki a fénysebességet.
Jó, tényleg hagyom, nem tudom felfogni, hogy 2 perc fénysebességgel haladva vagy kerékpárral miért nem csak távolságbeli különbség hanem időbeli is!
Ha Józsi TGV-n utazik 2 percet Sanyi meg gyalogol 2 percet attól még az órájuk ugyan azt mutatja 2 perc elteltével csak a Józska km-ekkel többet tesz meg mint Sándor! Miért nem igaz ez a fénysebességre is?????
vagy akkor ezek szerint a vonaton utazó Józsi órája is 0.0000000000000000000058522 másodperccel kevesebbet fog mutatni 2 perc után?
Sziasztok!
"miért lassulna le az idő a fénysebesség közelében?"
Ez egy kicsit csalóka: ugyanis nem a te saját időd lassul le. Fénysebesség közelében az időd éppen úgy telne, mint álldogálva. A többiek ideje lassul le!
Az előző példádban, ha Foton bácsi érkezik, számára ez így néz ki:
Indulás->PANG!
Egyetlen pillanat múlva becsapódik itt a Földön.
Ha véletlenül egy másik fotonról van szó, amelyik az ősrobbanáskor indult el, annak is felrajzolom az útját:
Indulás->PANG!
Ennyi.
Ráadásul mindketten azt látják, hogy az egész világ haladási irányban összemegy egy papírlappá. Így aztán nem csoda, ha egy pillanat múlva neki is ütköznek valaminek.
"De mire az odaérne 2 perc alatt addigra mindkettejük órája kereken 6 órát mutatna!
Miért nem így van?"
Na az biztos hogy nem lenne kerek mert pont azt magyarázzuk páran hogy az idő a sebességed függvényében ketyeg szerinted minek írtam amit írtam 4 es :D
De a józsibácsis sztorit én sem tudom megfejteni mivel ott van hogy várt rá 2 percet és még ez után fiatalodott 2 percet ,akkor viszont az időbe előre kellett utaznia 2 percet ami érthető is a nagy sebesség miatt ,de ekkor viszont nem igaz hogy várnia kellett Sanyira 2 percet . Á ez nekem paradoxon.
Valaki fejtse meg!
15
Te azt mondod amíg a fény ideér a Napunkról az csak nekünk itt a Földön 8 perc de a fénynek az nincs egy másodperc sem??? .....................
"Ha Józsi TGV-n utazik 2 percet Sanyi meg gyalogol 2 percet attól még az órájuk ugyan azt mutatja 2 perc elteltével"
De csak azért, mert nem elég pontosak.
Azonban egy atomóra már elég ahhoz, hogy 1 év alatt utasszállító gépen (hangsebességgel) ki lehessen mutatni a különbséget, vagy pár hónap alatt műholdon. Ezeket már ki is mérték.
Tudod, itt nem lineáris az összefüggés: ha fél fénysebességgel mész, akkor úgy 20% körül van az eltérés. Csak a fénysebesség közelében lesz jelentős, de ott aztán nagyon. Ezért tudnak a müonok a Föld felé 600 méter helyett több km-t megtenni: mert csaknem fénysebességgel mennek.
Ezen kívül, a GPRS rendszerben ha nem korrigálnák e szerint az órákat, naponta 20 métert tévedne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!