Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » El tudná magyarázni valaki...

El tudná magyarázni valaki miért lassulna le az idő a fénysebesség közelében? Erről egy ismeretterjesztőn hallottam.

Figyelt kérdés
Sanyi bácsi és Józsi bácsi is igyekeznek a kocsmába. Sanyi bácsi kerékpárral, Józsi bácsi fénysebesség -1 km/h sebességű járművel, mert amikor éppen józan volt feltalált egy olyat. :) Sanyibá 2 percig teker, de mire odaér Józsibá már 2 perce ott van! Akkor Józsibá órája miért mutatna kevesebbet 2 perccel mint Sanyibáé, ahogy a tudomány állítja?

2014. dec. 2. 19:22
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:
Ja, a 4-es válaszolónak még annyi, hogy Józska nem 160 000 fényévre utazna két perc alatt csak 36000000 km-re. Ha 160000 évig utazna fénysebességgel akkor tényleg marha meszire jutna, de azt senki nem mondta, hogy akár csak egy fényévet is utazik csupán két nyamvadt percet ami nem egyenlő a fényév fogalmával!!!!
2014. dec. 2. 21:45
 12/33 anonim ***** válasza:

Igen már látom szóval Józsi bácsi egyenest a kocsmába ment majdnem fénysebességgel .

Akkor viszont én sem értem a végét azt írja hogy Józsi bá 2 percig várt a kocsmába tehát nem lehet hogy kétpercet dilatálódott volna még pluszba mert akkor nem vár hanem egyszerre érnek oda és Józska kétpercel fiatalabb lesz .

Mondjuk ez meg furcsán hangzik hogy hogyan képesek egyszerre odaérni amikor tudjuk hogy aki gyorsabb az hamarabb odaér.

2014. dec. 2. 21:46
 13/33 anonim ***** válasza:

"Józska nem 160 000 fényévre utazna két perc alatt"

Kérdező, egyet jegyezz meg: NINCSEN abszolút idő (és távolság sem).

Ha azt mondod, hogy "2 perc" - akkor mindig hozzá kell tenned, hogy kinek 2 perc. Jóska bá' 2 perc alatt (amire ő is azt mondja, hogy 2 perc) be tudná járni a környező csillagközi teret, és mintát vehetne jó pár csillagból.

2014. dec. 2. 21:52
 14/33 A kérdező kommentje:

10-nek!

Jó, ha mondjuk Józsi utazik a fénnyel a Naptól ide a földre, reggel hatkor indul (és baromi gyorsan közeledik felé a kék bolygó) akkor szerinted mire ideér 8 perc alatt azalatt a 8 perc alatt Sanyi megszületik és meg is hal itt a földön?

2014. dec. 2. 21:54
 15/33 anonim ***** válasza:

Nem 8 perc alatt ér ide, hanem kevesebb, mint egy másodperc alatt. Ezalatt a Földön kb. 8 perc telik el.

Valahogy úgy képzelheted el, hogy bármely test pontosan fénysebességgel halad a téridőben. Ha a térben áll, akkor fénysebességgel halad előre az időben.

Ha fénysebességgel halad a térben (egy irányba, természetesen) - akkor a többi irányba a sebessége nulla, tehát az időben is áll!

Ha pedig valamilyen köztes állapotban van, akkor a térben és az időben is fénysebesség alatti sebességgel megy, aminek a vektorösszege adja ki a fénysebességet.

2014. dec. 2. 21:59
 16/33 A kérdező kommentje:

Jó, tényleg hagyom, nem tudom felfogni, hogy 2 perc fénysebességgel haladva vagy kerékpárral miért nem csak távolságbeli különbség hanem időbeli is!

Ha Józsi TGV-n utazik 2 percet Sanyi meg gyalogol 2 percet attól még az órájuk ugyan azt mutatja 2 perc elteltével csak a Józska km-ekkel többet tesz meg mint Sándor! Miért nem igaz ez a fénysebességre is?????

vagy akkor ezek szerint a vonaton utazó Józsi órája is 0.0000000000000000000058522 másodperccel kevesebbet fog mutatni 2 perc után?

Sziasztok!

2014. dec. 2. 22:05
 17/33 anonim ***** válasza:

"miért lassulna le az idő a fénysebesség közelében?"

Ez egy kicsit csalóka: ugyanis nem a te saját időd lassul le. Fénysebesség közelében az időd éppen úgy telne, mint álldogálva. A többiek ideje lassul le!

Az előző példádban, ha Foton bácsi érkezik, számára ez így néz ki:

Indulás->PANG!

Egyetlen pillanat múlva becsapódik itt a Földön.

Ha véletlenül egy másik fotonról van szó, amelyik az ősrobbanáskor indult el, annak is felrajzolom az útját:

Indulás->PANG!

Ennyi.

Ráadásul mindketten azt látják, hogy az egész világ haladási irányban összemegy egy papírlappá. Így aztán nem csoda, ha egy pillanat múlva neki is ütköznek valaminek.

2014. dec. 2. 22:05
 18/33 anonim ***** válasza:

"De mire az odaérne 2 perc alatt addigra mindkettejük órája kereken 6 órát mutatna!

Miért nem így van?"

Na az biztos hogy nem lenne kerek mert pont azt magyarázzuk páran hogy az idő a sebességed függvényében ketyeg szerinted minek írtam amit írtam 4 es :D

De a józsibácsis sztorit én sem tudom megfejteni mivel ott van hogy várt rá 2 percet és még ez után fiatalodott 2 percet ,akkor viszont az időbe előre kellett utaznia 2 percet ami érthető is a nagy sebesség miatt ,de ekkor viszont nem igaz hogy várnia kellett Sanyira 2 percet . Á ez nekem paradoxon.

Valaki fejtse meg!

2014. dec. 2. 22:06
 19/33 A kérdező kommentje:

15

Te azt mondod amíg a fény ideér a Napunkról az csak nekünk itt a Földön 8 perc de a fénynek az nincs egy másodperc sem??? .....................

2014. dec. 2. 22:09
 20/33 anonim ***** válasza:

"Ha Józsi TGV-n utazik 2 percet Sanyi meg gyalogol 2 percet attól még az órájuk ugyan azt mutatja 2 perc elteltével"

De csak azért, mert nem elég pontosak.

Azonban egy atomóra már elég ahhoz, hogy 1 év alatt utasszállító gépen (hangsebességgel) ki lehessen mutatni a különbséget, vagy pár hónap alatt műholdon. Ezeket már ki is mérték.

Tudod, itt nem lineáris az összefüggés: ha fél fénysebességgel mész, akkor úgy 20% körül van az eltérés. Csak a fénysebesség közelében lesz jelentős, de ott aztán nagyon. Ezért tudnak a müonok a Föld felé 600 méter helyett több km-t megtenni: mert csaknem fénysebességgel mennek.

Ezen kívül, a GPRS rendszerben ha nem korrigálnák e szerint az órákat, naponta 20 métert tévedne!

2014. dec. 2. 22:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!