Nem értem a matekot! Lehet, hogy megbukok félévkor. Mit tegyek? /16/L/
1. köszi, sokat segítettél :)
2. köszönöm szépen, lehet hogy élek is az ajánlattal! :)
Nekem is írhatsz, nekem is megy a matek :)
17/f
Ahogy én látom, aki nem jó matekból, az általában jóval előbb veszíti el a fonalat, mint mikor ez problémává válik. A matematika érthető.
Persze be lehet magolni képleteket, be lehet magolni megoldási eljárásokat, de ha nem érted, hogy miért úgy kell kiszámolni, ahogy, ha nem tudnád magadtól kitalálni, ha esetleg elfelejtenéd a képletet, akkor valójában nem érted, függetlenül attól, hogy a megtanult képletekkel sikeresen megoldasz feladatokat. Be lehet magolni, hogy „törtet törttel úgy szorzunk, hogy”, de ha nem tudod megmagyarázni, hogy miért úgy kell csinálni, ahogy csinálod, akkor valójában nem érted.
A megoldás lassú és nehéz. Vissza kell menni a matektudásban és megnézni, hol vesztetted el a fonalat. Akár 5-6 évvel is, akár az általános iskola alsó tagozatig is vissza kell menni. Meg kell nézni, hogy mi az, amit „tudsz és megtanultál”, és mi az, amit valóban értesz is, amire azt mondod, hogy „ja, ez triviális, persze hogy így kell, mégpedig azért, mert…”.
Pl.:
a*(b+c) = a*b + a*c
Megtanultad? Érted is miért? Tudsz szemléletes, vizuális példát mutatni, amiből egyértelművé válik, hogy miért van így?
(a+b)*(a-b) = a² - b²
Megtanultad? Érted is miért? Tudsz szemléletes, vizuális példát mutatni, amiből egyértelművé válik, hogy miért van így?
a^n * a^m = a^(n+m)
Megtanultad? Érted is? stb…
Számtani sor összegképlete:
S = (a[1] + a[n]) * n / 2
Megtanultad? Érted is? stb…
Nehéz megtalálni azt a pontot, ahol elvesztetted a fonalat. De ha megtaláltad, relatíve könnyebb újra felépíteni rá a meglévő tudásodat, immár megértésre alapozva. Persze ehhez nem árt egy jó kísérő, aki nem csak az adott éppen aktuális problémához ad jól használható, de számodra teljesen értelmezhetetlen, viszont bemagolandó receptet, hanem kellően kreatív is ahhoz, hogy feltérképezze, hogy valójában mit tudsz és mit nem.
Be kell magolni a képleteket. Nézzétek meg a Tanároddal, hogy mi az ami nem megy. Ha meg van, hogy mi az, akkor be kell magolni és gyakorolni.
Egyébként én is voltam mélyponton matekból a középiskolában, volt, hogy első félévben 4 db 1-esem volt, de visszahoztam az átlagot különórák nélkül kettesre. Na jó a Tanárnő jóindulata is belejátszott egy kicsit. Azután már jobban ment, pedig sosem tanultam 1 óránál többet otthon. Csupán figyeltem az órán, megtanultam a képleteket és néha megcsináltam egy-két feladatot. Szépen lassan belém ivódott a matek a sok órai gyakorlástól, egyre jobban ment és az érettségi is simán meglett, pedig nagyon rá voltam parázva. Aztán mikor vége lett már csak nevettem azon, hogy mennyire ideges voltam, mert mondhatni könnyű volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!