Felfedeztem valami újat az agyműködéssel kapcsolatban, vagy ezt eddig is tudták?
Vagy az egész badarság? :-)
Kifejtem:
Tapasztalataim alapján azt érzem, hogy az álmokkal kapcsolatos emlék nem ugyanott tárolódik az agyban, mint a valós, ébrenlétben megélt események emlékei. De a legjobb benne, hogy ezt irányítani is lehet.
Észrevettem ugyanis már egy ideje, hogy ha éjjel nem tudok visszaaludni, elég, ha arra az álomra gondolok, amit legutóbb álmodtam. Ilyenkor másodperceken belül visszaalszom. De ha az elmúlt nap történésein gondolkodom, vagy azon, hogy mi lesz másnap, akkor egyre éberebb leszek. Ez nálam egy jól bevált módszer lett, kivéve, ha rémeket álmodik az ember, mert ilyenkor fél visszaaludni, inkább felkel, tesz-vesz egy kicsit, hogy felejtsen. Ez talán sokaknak nem újdonság.
De most legutóbb megtapasztaltam az ellenkezőjét is: Hogyan lehet egy rossz, de tudatos álomból felébredni?
A múlt éjjel (szokásomhoz híven) nagyon élénk álmom volt, volt egy pöttyös kutyám, aki harapta az ujjamat, és már nagyon fájt és zsibbadt. Egy idő után rájöttem, hogy nekem nincs is pöttyös kutyám, két zsemle színű kutyám van, akik épp kint alszanak a kazánházban. Szóval úgy voltam vele, hogy harapja csak nyugodtan, én most alszom valójában és valószínűleg ráfeküdtem az ujjamra azért zsibbad. Erre az álombeli petymeg lenyugodott, és mellém feküdt. De egyre jobban zavart ez az álombéli világ, mert közben egyéb furcsa dolgok is történtek, és úgy gondoltam jó volna most már ebből kimászni felébredni, de minél jobban kepesztettem ,annál jobban nem sikerült. Ekkor lehunytam álombéli szemeimet, és egy valós élményre gondoltam, egy előző napi eseményre, ami nem álom volt, hanem egy egyszerű, előző napi szituáció. Először kicsit nehéz volt rágondolni, szinte fájt, de ahogy előjött a kép, rögtön felébredtem. Ergo fordítva is működik.
Ha elakarsz aludni álomra gondolj, ha fel akarsz ébredni, létező emlékre gondolj. Ez utóbbi pl. segítene azoknak, akik nem bírnak kikecmeregni az alvási paralízisből.
A megmozdulási próbálkozás esélytelen, ez sosem szokott működni, semmi mást nem kell tenni, csak elkezdeni gondolkodni.
Amit először írtál az nálam is működni szokott olykor-olykor. Vagyis hogy egy álomra gondolok es elalszok. Szerintem azert, mert ettől nem indul be az agymukodes. Ellenben ha a napi dolgaimra gondolok, akkor elkezd működni az agyam, mert megoldást keres, ilyenkor nem tud aludni az ember.
De azt még sosem tapasztaltam, hogy álmomban tudtam volna irányítani mit hogy csináljak. Ha ezt tudnánk, akkor nem lennének rossz álmok, nem lennének képtelen baromságok az álomba, mert azt senki sem szereti. Lehet hogy csak véletlenül tortent ez veled, mert előtte nap ezen a dolgon agyaltal, ezert megalmodtad vmilyen formaban. Ha ugyanezt meg tudnád többször is csinálni, akkor azt mondom lehet benne valami.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Ez egy nagyon érdekes dolog, szerintem nem igazán van rá tudományos magyarázat. Bár nem vagyok tanult a témában, szóval nem tudhatom. :)
Én értem, amit mondasz, nálam is előfordul néha, hogy rájövök, hogy álmodom és tudatosan kezdem irányítani azt. Ellenben én sosem akarok felébredni belőle :) (Nem nagyon szoktak rémálmaim lenne, általában csak jók.) Viszont én még azt is észrevettem, hogy én ha felébredek egy kellemes álomból, akkor ha arra gondolok továbbra is hamar visszaszenderem, és folytatódik onnan, ahol abbamaradt. Szóval szoktak ilyen érdekes dolgok lenni.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy annak van-e valami oka, hogy általában minden éjjel 2-3 olyan álmom van, amire emlékszem is, és többször fel is riadok éjjel, majd visszaalszom. Mások meg csak úgy végigaludják az éjszakát, és nem is emlékeznek semmilyen álomra. :D Akkor nekem aktívabb éjjel az agyam, vagy ennek mi lehet a magyarázata? :D
3. Igen. lehet aktívabb. Magamon is észrevettem, hogy akkor vagyok így, ha nyugtalanít valami. Az agyműködés még álomban is aktívabb a kelleténél?
Az imént elmeséltem a páromnak a múlt éjjeli élményemet, amire azt mondta, hogy teljesen logikus, hogy elkülönül az ébrenléti emlék az álomtól, máskülönben összekevernénk. Ez tényleg logikus. De ha ez agyban elkülönül, akkor irányítani is kell, hogy tudjuk. :-) Az ébrenléti gondolatainkat minden további nélkül tudjuk irányítani, akkor az álombéli események irányításának mi az akadálya? Miben különbözik az álom emlék az éber emléktől? Miért nem mindegy, hogy fizikálisan élted meg, vagy csak gondolatban? Miért foglalkoztat mégis annyi embert az álma? Mert túlságosan átélte? És még két napig ezen agyal? Van mátrix?
Áhh megyek inkább steak-et sütni, majd alszom rá egyet...:-)
Én még nem jutottam el arra a szintre és talán nem is fogom soha irányítani tudni az álmaimat, de az már velem is megesett, hogy álmomban ki tudtam nézni a valóságba!
Szaladtam, de a lábaim nem akartak mozogni és akkor egyszer csak az álom közepén bevillant, hogy biztos azért mert hason alszok. Érdekes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!