Hétfőn írunk kémiából, a kémiai kötésekből és akkor vettük amikor hiányoztam. Valaki tud segítení hogy megértsem?
Szóltam a tanárnak hogyha lehet magyarázza el nekem valamikor , de szinte ki sem lát a munkái közül , és "még mindig magyarázza" . Szóval nem tudta elmagyarázni, és órán is figyeltem de egyszerűen nem értem.. 1órán keresztül a könyvet a könyvet bújtam de még mindig semmi.. annyit tudok hogy kovalens ionos fémes.. valaki tudna segíteni hogy hogy is van ez ? előre is köszönöm !:)
13/L
Szia!
Itt az első, az ionkötés, részletesen elmagyaráz mindent csak lépkedni kell tovább és utána ott a többi kötés is.
A kötéseeket energetikailag két szempont szerint csoportosíthatjuk:
- elsőrendű kötések
- másodrendű kötések
Az elsőrendű kötőerők energiája nagyságrendekkel nagyobb, mint a másodrendűeké. Ezek közé tartozik az említett kovalens, ionos és fémes kötés.
Kovalens kötés: A kovalens kötésben az atomok megosztják elektronaikat egymással és közösen vesznek részt a kötés kialakításában. Ez a tényleges kötés, amit vonalkával jelölünk.
Ionos kötés: Itt nincsen semmi elektronmegosztás. Egyszerű fizikai törvények uralkodnak: a negatív töltésű és pozitív töltésű ionok között vonzás lép fel. Ez az elektrosztatikus vonzás az ionos kötés.
Fémes kötés: A fémes kötésben is elektronok vesznek részt, mint a kovalens kötésben. Azonban itt a fématomok saját elektronjai szétterjednek a fémrácson és ezek tartják össze azt. Ez a kötés tehát egy delokalizált elektronok által fenntartott kötés.
A fémes kötés szinte csak fémelemekben fordul elő. Pl. Na, K, Cu, Ag, tehát elemekben. Az ionos kötés ezzel szemben csak vegyületekben fordul elő. Pl. NaCl, MgO. A kovalens kötéssel létrejövő részecskét molekulának nevezzük.
Az ionos kötés elemekben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!