Hogy mondjuk németül, hogy kellett volna? pl. : Nekem mennem kellett volna iskolába. vagy Nekem ebédelnem kellett volna délbe.
Ich hätte in die Schule gegangen.
Tehát feltételes mód és múltidőt használunk.
Ich hätte in die Schule gehen müssen.
Ich hätte um 12 zu Mittag essen müssen.
És a tiédből hol a sollen? Vagy az elhagyható?
Rég tanultam már németül, mondjuk arra azért emlékeztem, hogy a gehen, fahren ist-es...
Továbbá megemelem a kalapom előtted, hogy Te így meg tudod mondani, hogy a "kellett volna" a két példamondatban belső vagy külső kényszeres-e...
Szerintem is emeld meg, ugyanis 17 évesen boldogulok teljesen egyedül Németországban. Az ilyen mondatot sollennel használjuk LEGINKÁBB (igen, lehet müssennel is), ezt úgy 1. osztályban megtanulják a kisgyerekek németen.
Kedves kérdező, ha módbeli segédigét teszel egy feltételes múltos mondatba, akkor a feltételes módot használod, az igéd múltidőbe teszed és a mondat végéhez hozzátoldod a módbelit. Ezt egyébként Konjunktiv Plusquamperfektnek hívják, az internet segíteni fog a továbbiakban, hogy ne ilyen rosszmájú idegenektől kelljen segítséget kérned. Sok sikert a német tanuláshoz neked!
Az első két kérdésemre nem válaszoltál.
Minden másban elnézésedet kérem. Nem volt célom megsérteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!