Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A lítium iont hogyan lehet...

A lítium iont hogyan lehet létrehozni?

Figyelt kérdés

2014. okt. 19. 13:01
 1/9 anonim ***** válasza:
77%
Ionizálni kell a lítiumot.
2014. okt. 19. 13:02
 2/9 anonim ***** válasza:

Egy atomból úgy lesz ion, ha leszakítják a külső elektronhéján tanyázó elektronokat. A lítiumnak egyetlen elektronja van, ezért nagyon könnyen megszabadul tőle, leadja, ionná válik. Ezt azonban általában egy erősen oxidáló anyag jelenlétében teszi, miközben molekulát alkot azzal. Így lítiumion önmagában nem nagyon található meg a Földön, szinte kizárólag valamiféle vegyület alkotóelemeként. Ha mégis létrejön lítiumion, az szinte azonnal (a másodperc törtrésze alatt) egyesül valamely oxidálóelemmel, amiből elég sok van a légkörben és a földköpenyben (pl. oxigén, klór, foszfor, kén, stb.)

Tehát lítiumiont házibarkács módon nemigen tudsz létrehozni önmagában, ahhoz elég komoly laborberendezésre van szükség. Pont ezért veszélyes feltöltött Li-ion akksi tokozását babrálni, mert viszonylag agresszíven egyesül a légkör oxigénjével ha kiszabadul a műanyag házból és vizet kap (legtöbb helyen elegendő a reakció beindulásához a levegő páratartalma is), elég magas hő fejlődése közepette.

2014. okt. 19. 14:39
 3/9 A kérdező kommentje:

1. Nekem is volt kémia órám.

2. Nem tudsz valamit ahol hozzá tudnék jutni? (olyan borítással ami elektromosan szigetel és meg védi attól hogy reakcióba lépjen valamivel)?

2014. okt. 19. 15:27
 4/9 anonim ***** válasza:

Elmégy szépen a telefonos boltba, és veszel egy legolcsóbb Li-ion akksit ;)

Mire akarod amúgy használni?

2014. okt. 19. 16:44
 5/9 A kérdező kommentje:
Az akkumulátorban vannak még más milyen anyagok is. Tudsz olyat ahol csak lítium ion van? (csak imént említett borítással?
2014. okt. 19. 21:57
 6/9 anonim ***** válasza:

Mivel önmagában nem sok mindenre használható, eléggé reaktív és relatíve kevés is van belőle, ezért nem hiszem, hogy lítiumionokat árulnának dekás vagy kilós kiszerelésben, főleg nem magánember számára. Tiszta lítiumfémet lehet kapni, kémiai kísérletekhez vagy atomerőművek részére vagy hűtőközegként való alkalmazásra, illetve lítiumtablettát a gyógyszertárban depressziós hangulatváltozások stabilizálása céljából, de előbbiekhez tippem szerint engedély kell, utóbbival meg nem sokra mégy áramtárolás szempontjából, így nem tartom túl valószínűnek, hogy könnyedén hozzá tudnál jutni.

Mi a túrót akarsz kezdeni vele, elárulod?

2014. okt. 19. 23:20
 7/9 A kérdező kommentje:
Nem :). Nekem se kell sok csak 1 kísérlethez kéne 1 kicsi. Szerintem 5x5x5 cm-es kockányi már sok is lenne.
2014. okt. 19. 23:38
 8/9 anonim ***** válasza:
Azért csak óvatosan vele, mert nem egy vas vagy szén kaliberű cucc. Azért a polóniumtól elmarad :)
2014. okt. 20. 00:13
 9/9 A kérdező kommentje:

Az a baj hogy még most se tudom honnan is tudnám beszerezni :) majd megoldom valahogy.

UI.: ne aggódj még egyszer sem robbantam fel.

2014. okt. 20. 15:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!