Milyen magasról lenne halálos vizbe ugrani?
Szerintem ezt még senki nem próbálta ki. Általában az ejtőernyősök is megússzák, ha víz fölött ugranak ki, és véletlenül nem nyílik az ernyő.
Szerintem ez sok mindentől függ. Az ugró állapotától (szívelégtelenség, ideggyengeség, ijedtség, pánik, stb.), meg attól is, hova esik. Sima víz, örvénylő víz, sziklás rész (ahol másfél méterre sziklák vannak a víz alatt, vagy korallok).
De mire fel ez a kérdés?
Régen (kb 15 éve) láttam a TVben egy idősödő műugrót, aki rendszeresen le szokott ugrani a szabadsághíd oszlopáról. Egyszer eltörte a lábát, mert zuhanás közben észre vett valamit úszni a vízen. Hogy elkerülje, nem ideális módon érkezett a vízre. De ő mondjuk profi.
A zuhanó testek elég hamar elérik azt a sebességet, amikor már nem gyorsulnak tovább. Irányítatlanul zuhanó emberi testnél ez kb 50m/s és ezt kb 50 m zuhanás alatt éri el. Ha "ráfekszik a levegőre", lassabb. Ha egyenesen fejjel lefele, lényegesen gyorsabb. A probléma ott van, amilyen testhelyzetben "jó" zuhanni, megérkezéskor reménytelen. A jó érkezési testhelyzetben pedig nagyon felgyorsul.
Hát meg kell nézni néhány videót, vannak nagyon durvák...
http://www.youtube.com/watch?v=C_tvMhzM7GM
172 lábról ugrik (az nagyjából 60 méter ha jól emlékszem). Lehet még keresni, azóta biztos megdöntötték a rekordot.
Amúgy a vízmélységhez: itt valaki 35 lábról 12 incses vízbe ugrik. Az se laza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!