Miért pont bővítésnek nevezik a törtek számlálójának és nevezőjének többszörözését?
Esetleg mondhatjuk azt, hogy az "elvégezhető" műveletek halmazát bővíted vele.
Arra gondolok, hogy az összesadás/kivonás esetén közös nevezőre kell hozni a két tagot ugye...
@3: Az elvégezhető műveletek nem bővülnek tőle. Eleve ha egy törtet felírunk, az valójában egy \mathbb{Z}^2-beli faktorcsoportot határoz meg, amiből tetszőleges elemet vehetünk, ily módon tehát a közös nevezőre hozás is csak egy módszer.
@4: Először inkább ki kéne keverednem. :)
Nem véletlenül tettem idézőjelbe!
Pl: 1/2 + 1/3
El tudod végezni? Nem matematikailag, mert az egész Q-n értelmezve van az összeadás. Hanem papíron, gyakorlatban.
Szerintem így nem, előtte közös nevezőre kell hoznod. Ami után el tudod végezni, így kibővítetted a PAPÍRON, GYAKORLATBAN elvégezhető műveletek halmazát ezen két tört esetén...
Egyébként máshogy (BŐVÍTÉS NÉLKÜL) nem tudom, hogyan lehetne elvégezni, de írd le nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!