Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Honnan tudom meg, hogy egy...

Honnan tudom meg, hogy egy szó pl. melléknévi igenév, főnévi igenév névmás stb?

Figyelt kérdés
2014. szept. 27. 15:48
 1/7 anonim ***** válasza:

Mivel a kérdésed alapján érzéked nincs hozzá, hát...

1. Bemagolod az egyes szófajok kérdőszavait. (Pl. főnév: ki, kik, mi, mik)

2. Bemagolod a meghatározásokat. (Pl. "Az ige cselekvést, létezést, történést jelentő szó.")

3. Szükséges esetben bemagolsz néhány példát, pl. igekötők: fel, le, be, ki, meg, ide, oda, össze, vissza, szerte, szét stb.

4. Bemagolod egyes szófajok toldalékait, pl. "A főnévi igenév képzője a -ni."

Sok sikert. :)

2014. szept. 27. 16:46
 2/7 reptoid tudós 2 ***** válasza:

A névmás az valódi névszókat (főnév, melléknév, számnév) helyettesítő szó.

A névmások fajtái:

Személyes: én, te, ő, mi, ti, ők, engem, téged, őt, minket, titeket, őket, ...

Visszaható: magam, magad, maga, magunk, magatok, maguk ...

Kölcsönös: egymás, egymást, egymásé, egymásnak, egymásról, egymásért, egymásban, egymásra, egymáshoz, egymásból, egymástól

Birtokos: enyém, tied/tiéd, övé, mienk/miénk, tietek/tiétek, övék, enyéim, tieid/tiéid, övéi, mieink/miéink, tieitek, övéik ...

Mutató: ez, az, ilyen, olyan, emez, amaz, ennyi, annyi, emennyi, amannyi...

Kérdő: ki?, mi?, melyik?, hol?, mennyi?, hány?, mikor?, milyen?

Vonatkozó: aki, amely, ahány, ami amennyi, ...

Határozatlan: valaki, valamekkora, valamennyi, valami, egyéb, másik, egyik, némely, néhány, néhol, olykor, némileg, valamikor...

Általános: akárki, senki, mindenki, bárki ...

Tagadó: semelyik, sehogyan, semekkora, soha...

Az igenév igéből képezhető átmeneti szófaj, amely az ige sajátosságait más szófajok tulajdonságaival ötvözi. A vonzatait, bővítményeit gyakran örökli az eredeti igétől, viszont a mondatban, amelybe kerül, a névadó másik szófaj tulajdonságait mutathatja. Személye, száma többnyire nincs (hacsak a másik szófaj ezt meg nem követeli), de lehet ideje, ill. aspektusa (egyidejű, előidejű, utóidejű), valamint igeneme (cselekvő vagy szenvedő). Alkalmas mondatrövidítő szerkezetek létrehozására. Ige szótöve van, de olyan képzőt viselnek, ami miatt a melléknév (milyen?), illetve főnév (mi/mit?) kérdésekre válaszolnak.

2014. szept. 27. 17:19
 3/7 A kérdező kommentje:
köszönöm mind2 választ az első hát kb énis erre jutottam :D neked 2.válaszoló nagyon szépen köszönöm esetleg a van időtök olyat mondhatnátok hogy pl irtok 2szot es leirjátok hogy névmás vagy stb.. és aztis hogy hogyan alapítottátok meg azaz lepesrol lepesre
2014. szept. 28. 19:55
 4/7 anonim ***** válasza:

Nincs "lépésről lépésre". Ha "ránézésre" nem tudod, hogy pl. az "alma" főnév, mert valaminek a neve, továbbá a Mi(csoda)? kérdőszóval kérdezünk rá, akkor tudatosan kell végiggondolni a bevágott szabályok alapján, hogy az adott szó mit fejez ki és/vagy mik a kérdőszavai.

Pl. "tanul" --> Ez egy ige, mert

"Az ige cselekvést, történést, létezést kifejező szó."

és

"Az igére úgy kérdezünk rá, hogy Mit csinál? Mi történik?"

Vagy rosszabb esetben:

"ügyes"

- Cselekvést, létezést, történést fejez ki? NEM, tehát nem ige.

- Valakinek vagy valaminek a neve? NEM, tehát nem főnév.

- Tulajdonságot fejez ki? IGEN. Szóval bingó, ez egy melléknév.

2014. okt. 1. 07:06
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm Berta Wooster az alapokat értem hogy főnév melléknév ige ezeket az alapokat tudom de azt már nem, hogy melléknévi igenév főnévi igenév befejezett csel. ige folyamatos csle. ige ragos főnév stb eeket a bonyolultakat nemtudom :D
2014. okt. 1. 19:29
 6/7 anonim ***** válasza:

Na, ezeknél kell bemagolni a képzőiket, az igéknél meg az igei személyragokat, azokról fogod tudni. Pl. főnévi igenév: -ni; befejezett melléknévi igenév: -t, -tt; folyamatos melléknévi igenév: -ó, -ő; beálló melléknévi igenév: -andó, -endő; stb.

Ha nem tegnapra kell, akkor szerintem csináld azt, hogy minden nap bemagolsz egyet, alaposan átolvasod kisezerszer a példákat és a tananyagrészhez tartozó feladatokat, és a gyakorlás során csak megmarad már valami... :)

2014. okt. 1. 19:46
 7/7 A kérdező kommentje:
Értem és akkor letudnád írni ha nagyon szépen megkérlek ezeknek a izéknek :D a képzőiket?
2014. okt. 16. 15:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!