Készíts két Top 5-ös listát a jó és a rossz irodalmi művekről?
Kiemelkedő irodalmi alkotásokkal tele van a világtörténelem, de mindenki számára más és más az a néhány kivételes gyöngyszem, ami nagy hatással van az ember életére. Ugyanígy igaz az is, hogy vannak olyan művek is, amik hiába a kötelező tananyag részei, sokan nem értik, miért kell velük annyit foglalkozni.
Ezért kérünk meg titeket, hogy állítsatok össze a csapat nevében két ötös listát. Egyrészt várunk tőletek öt olyan könyvet, verset, drámát, novellát (egy szóval irodalmi művet), amik nagy hatással voltak rátok. Írjátok le a mű szerzőjét, címét és mindegyik ponthoz írjatok egy 2-3 mondatos indoklást is: miért éppen azt választottátok.
Másrészt pedig kérünk tőletek egy olyan ötös listát, amin azok a művek szerepelnek, amiket legszívesebben kivennétek a tananyagból. Itt is írjátok meg 2-3 mondatban, hogy miért tartjátok feleslegesnek/borzalmasnak/gyengének/érdektelennek az adott alkotást.
Legyszives segitsetek.surgos
Jó:
Harry Potter - megszeretteti a gyerekekkel az olvasást
Orson Scott Card: Teremtő Alvin meséi - kedvenc íróm, alternatív Amerika, elég komoly társadalmi jelenségekről ír
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Paulo Coelho bármelyik könyve - annyira nem jó de legalább kortárs
És egy fantasy könyv, Korongvilág/Gyűrűk ura/Tűz és jég/A szél neve közül tetszés szerint választható
Amit kivennék a tananyagból - ez necces mert marha rég jártam suliba
Aranyember - mert azon csak aludni lehet
Gogol: Az orr - mert ekkora baromságot mégis hogy lehet leírni
Pál utcai fiúk: személyes vesszőparipám, nem értek egyet a mondanivalójával vagy annak egy részével
Goriot apó - szintén dögunalom
Bovaryné, Vörös és fekete - dettó
Inkább valami 20. századit, könyörgöm. Merle, Gabriel Garcia Marquez, Szabó Magda stb, kicsit könnyebben emészthető lenne.
Előző:
Természetesen mindenkinek joga van a véleményéhez, de az a gyanúm, hogy az Arany embert nem olvastad végig, csak az elején lévő 100 oldalas tájleírásnál abbahagytad, igazam van? :)
Az első válaszolóval abszolúte nem értek egyet. A Harry Pottert ponyvának tarom, a Büszkeség és balítélet gondolatától is kiráz a hideg, Coelho "bármely könyve" pedig hatásvadász semmitmondás (lásd: Coelho generátor: [link] )
Az Arany ember, és a PUF pedig igazán jó könyvek, és Az orr is elég elgondolkodtató (ráadásul egy pároldalas novella csak).
Művek amik nagy hatással voltak rám:
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak (az a laza, kicsit cinikus, humoros, nyakatekert világnézet, időtálló, humoros, mégis mély a modnanivalója)
Michail Bulgakov: A Mester és Margarita (Nem is értem, hogy miért nem olvastam gimnáziumban, csak később, bár nem könnyű olvasmány, talán el is kellett telnie annak a plusz 6-8 évnek, de a mű egyszerűen zseniális. A történet meglehetősen fantasztikus, mégis teljesen hitelesen mutatja be, úgy viselkednek a szereplők, mint ahogy a való életben is tennék, ah ilyen dolgok történnének. Az is érdekes ahogyan bemutatja a kezdődő kommunizmus társadalmát, hű korrajzot ad)
Rejtő Jenő: Az ellopott cirkáló (Zseniális! Douglas Adamshez hasonló a stílusa, bár nincs túl sok mondanivalója, de nagyon szórakoztató és igényes. Bármelyik Rejtő-regény sztorija milliószor csavarosabb, mint akármelyik mozifilmé, sablon könyveké.)
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember (Mély mondanivalója van, hogy mennyire fordíthatja ki egy ember személyiségét egy nő képbe kerülése. Izgalmas kalandtörtének.)
Fekete István: Tüskevár (Gyerekkorom kedvenc regénye, izgalmas, érdekes, szívesen olvastam.)
Bottom 5:
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (Egy szenvedés volt végigolvasni, lehet hogy jó könyv, de nem hetedikes korban!)
Szophoklész: Antigoné (Végig sem olvastam, WTF kategória.)
Nem is folytatnám, mert annyi minden van. De nagyon fontos, hogy a verseket és a regényeket bele verik a diákokba. Egy olyan műfajban, aminek a kizárólagos célja az élvezet és a szórakoztatás, ez megengedhetetlen. Meg kellene szerettetni, és rámutatni hogy egy-egy versben mi a jó, és mi a szép, vagy hogy mi az érdekes egy-egy regényben. A bugyuta verselemzésekkel pedig a gyökeres ellentétét érik el (mire gondolt a költő? biztos arra, amit a tanár mond, na persze...)
4: nem kell egyetértenünk, igazából leírtam az első 5-t ami eszembe jutott, később az ágyban fekve jutott eszembe nekem is a Mester és Margarita meg az Utas és Holdvilág bár ezek nálunk kötelezőek voltak, de nem emlékszem hogy fakton vagy mindenkinek. Tüskevár is kötelező volt.
Amit a végén írtál azzal nagyon egyetértek.
KEDVENC TOP 5 (nem sorrendben)
Wass Albert: Funtineli boszorkány és Elvásik a veres csillag,
Keresztapa,
Mester és Margarita,
Aranyember
LEGROSSZABB TOP 5:
-Goethe: Az ifjú Werther szenvedései (ultraszentimentális mű egy plátói szerelemről)
-Ottlik: Iskola a láthatáron (se eleje, se vége a történetnek!),
-Kölcsey NEM HAZAFIAS művei (csak a siránkozásról szólnak),
-elég sok Avantgard mű...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!