Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ki miben hisz az ember megjele...

Ki miben hisz az ember megjelenésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Lehet hogy nem jó a kategória...Szóval ki hisz a kreácionista és ki az evolúcionista elméletben? Kérlek a válaszokat indokoljátok meg! :D

2014. szept. 12. 22:27
1 2 3
 11/21 Napfonat ***** válasza:
60%

Az ilyen kérdéseknél mindig le kell szögezni először egy-két dolgot!

A hit és a vallás nem ugyanaz, és a tudomány és az ateizmus sem ugyanaz.

Az ateisták mindig egyenlőségjelet tesznek a hit és a vallás közé, míg a hívők ugyanezt teszik az ateisták és a tudomány embereivel.

Az istenhit és a tudomány nem zárja ki egymást, míg az ateizmus és a vallás igen.

Ja, és én a kreacionizmusban hiszek, mivel a tudomány embere vagyok és hiszek Istenben!

2014. szept. 12. 23:10
 12/21 Napfonat ***** válasza:
14%
Hozzátenném, kedves kérdező, hogy a kreacionisták közül SENKI sem úgy gondolja, hogy az embert Isten teremtette. A kreacionizmus más kérdéseket feszeget!
2014. szept. 12. 23:14
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

"A környezetemben sokan mondják, hogy nem lehetünk az evolúció műve,"

Attól tartok, tisztelt Kérdező rossz társaságba keveredtél.

A tengeren túl néhány ember rájött mennyi pénz van az emberi butaságban, és gomba mód elszaporodtak a híveket lenyúló, kiszipolyozó szekták.

A rendszer(gengszter)váltás után ezek a szélhámos prédikátorok Magyarországot is célba vették, a piacot szélesíteni kívánták.

A sok pénz nem elég, kevés a rászedhető ember. Ezért kitalálták a kreacionizmust.

Bizonyára kitaláltad, hogy az evolúciót fogadom el. Bizonyítékok: Sok ezer őskövület, embrionális fejlődés, bordaközi vénák billentyűi, angliai nyírfalepkék, stb. stb..

Ha érdekel a nálam műveltebbek épp most kaptak hazugságon egy hittérítőt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..

2014. szept. 13. 00:52
 14/21 A kérdező kommentje:
Én nem is értem azt aki a nem hisz az evolúcióban, annyi bizonyíték van már. Én is keresztény hívő vagyok, hiszek Istenben(mondjuk a "földönkívüliekben" nem), de attól még elfogadom, hogy mi bizony az evolúció miatt vagyunk itt
2014. szept. 13. 11:10
 15/21 Vree ***** válasza:
100%

Én annyira azt hittem, hogy ez egy értelmes topik lesz :( Az ember megjelenéséről konkrétan. :D

Nemrég elkezdtem beleásni magamat kicsit a témába (hogyan, hol jelent meg az ember - persze kicsit értelmetlen így a kérdés, hiszen a fajok nem "megjelennek" a semmiből, hanem lépésről lépésre alakulnak ki - "faj" igazából nem létezik, csak mint pillanatnyi állapot, illetve az a pont, amikor a keresztezés már nem eredményez (termékeny) hibrideket). Igazából pont egy kreacionista oldal miatt, ami azt feszegette, hogy hogy-hogy nem hoztunk létre civilizációt már korábban.

Egy csomó jó cucchoz lehet eljutni a kérdés nyomán: hogyan élhetett az ember/egyáltalán mekkora létszáma volt, mennyin múlt a túlélése az előző jégkorszak során, mikor jelentek meg a maihoz hasonló agyak, mikor/hogyan alakult ki a komplex nyelv mint olyan, mikortól jelenhettek meg az első nemesített nővények, ami lehetővé tette a neolitikus mezőgazdasági forradalmat (és a későbbi városiasodást), stb.

Nagyon izgalmas téma.

Illetve ugye felmerül a kérdés, hogy mi lett a többi Homo alfajjal? Neandervölgyiek és így tovább. (A másik három emberszabásút - csimpánz, iorángután, gorilla - nem mindig tekintjük elég "emberinek", pedig végül is kéne.) És úgy látszik, hogy részben kipusztítottuk, részben beolvasztottuk őket. Nagyon érdekes, hogy a mai emberben több százalék Nenandervölgyi, de kis százalékban még más hominid eredetű DNS is benne van.

A sci-fi-re fogékony ember még azon is elgondolkozik, hogy nem létezett e már korábban civilizáció, csak elpusztult. De (sajnos/szerencsére?) a válasz nem, mert tudnánk róla.

Kőszerszámok lényegében azóta a kor óta találunk, hogy az intelligens előember először megjelent:

[link]

2014. szept. 13. 14:10
 16/21 Napfonat ***** válasza:

Kedves Vree!

Az általad felvetett kérdés engem is borzasztóan érdekel! Bár nem vagyok antropológus (legfeljebb amatőr), azt hiszem a különböző emberfajták kialakulása körül nem stimmel minden.

Például a különböző emberfajták egymás mellett (egy időben) élése! Persze ma is vannak különböző főemlős-fajták, amelyek egymás mellett léteznek, és egy közös ősre vissza lehet őket vezetni!

De mi van akkor, ha a korai emberfajokat nem?

Aztán itt van a Homo Sapiens Sapiens! Mindössze 40,000 évvel ezelőtt jelent meg az élet színpadán (vagy 45,000), és a semmiből jelent meg! Sem a Neander-völgyiekhez, sem korábbi emberfajokhoz nem köthetőek! Látszólag a semmiből kerültünk elő!

Lehet hogy a vallás is ekkor alakult ki? Amikor az ember még "ismerte" a teremtőjét? :)

Aztán vannak legendák az "örök visszatérésről", amelyek arról szólnak, hogy a világ, ill. a történések mindig önmagukba térnek vissza, vagyis mindig van fent és lent. A saját farkába harapó kígyó (vagy más értelmezésben, a saját magát lenyelő kígyó). Ha ebbe belemélyedünk, oda lyukadunk ki, hogy tényleg létezhetett már szuper-fejlett emberi civilizáció a Földön? Akár űrutazók is lehettünk? Csak valamiért amnéziában szenvedünk, és nem emlékszünk már rá?

Az is érdekes, amit mondasz erről, hogy "De (sajnos/szerencsére?) a válasz nem, mert tudnánk róla."

Vajon tényleg tudnánk róla? Nem feltételezhető egy oly mértékű pusztulás, ami elsöpört mindent a Föld színéről, a romokat meg elrejtette az idő és a növényzet?

És mi van akkor, ha mégis léteznek nyomok, amelyek esetleg arra utalnak, hogy fejlett civilizáció már létezett réges-régen is?

Érdemes megvizsgálni a temérdek oop-art-ot is, hátha üzennek nekünk valamit a múltból!

2014. szept. 13. 15:14
 17/21 Vree ***** válasza:

Előző, örülök hogy osztozunk az érdeklődésben. :)

Azért az összes következtetéseddel nem mind értek egyet.

Az együttéléssel nem egészen értem, hogy milyen problémára akartál rámutatni?

A Nenandervölgyiek lényegében MÁR modern emberek (néha Homo Sapiens alfajként is szokás őket kategorizálni, attól függően, hogy mikortól nevezzük már Sapiens-nek a a vérvonalat).

NEM igaz, hogy a semmiből kerültek volna elő.

Ha arról akarnék érvelni, hogy az embert isten vagy egy ufó teremtette, lehet hogy így érvelnék, de a genetikai és fosszilis bizonyíték ennek ellentmond. (Valaki olyan embert teremtett volna, ami véletlenül 90+ %ban egyezik a mai főemlősökkel? nem igazán értelek.)

2014. szept. 13. 16:05
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

A zsidó-keresztény Biblia istene 6 nap alatt teremtett meg mindent. A hatodik napon az embert, kinek neve Ádám volt. Az ember mellé teremtett asszonyt is, az meg az Éva.

Ezt így szó szerint kevesen hiszik ma már el, pedig nem lehetetlen. Egy mindenhatónak ez semmiség. Neki az sem jelent gondot, hogy úgy rendezze a dolgokat, hogy alakuljon ki tudományos gondolkodás, és ennek kritikai szemlélete a tudománytörténet során fokozatosan vonja kétségbe mindazokat az állításokat, amik a Teremtésről a Bibliában olvashatók, sőt találjon minden olyasmire evilági, racionális magyarázatot, amire korábban nem volt. Így fokozatosan mindenhonnan kiszorul a transzcendens, egyre kevesebb hely marad számára, ahol még a lábát megvetheti. Isten teremthetett olyan világot, amelyben semmi jelét nem látjuk létezésének, csak az a kérdés, hogy mi volt ezzel az átveréssel a célja. Erre van egy bárgyú magyarázat, mi szerint ő így állapítja meg, kik az igazi hívők, mert akik annak ellenére is elhiszik, ami a Bibliában van, hogy az egész egy gyermeteg mesének tűnik, na azok az igazi faxagyerekek, akik egyből üdvözülhetnek, mert ő valami perverzióból az ostobákat szereti. Ez azonban azt a kérdést veti fel, hogy miért is kell egy mindent tudónak bármit is megállapítania?

Még hosszasan tudnám ragozni a dolgot, de mára legyen elég ennyi!

Eszerint én természetesen az evolúcióban hiszek.

2014. szept. 13. 16:44
 19/21 Napfonat ***** válasza:
66%

A hiányzó láncszem problémáját szerettem volna felvetni. VAgyis azt a problémát, miszerint a Homo Sapiens Sapiens, vagy más néven Cro-magnoni ember megjelenésének időpontjában, azaz kb. 40-45,000 évvel ezelőtt a klasszikus Neandervölgyiek éltek az óvilágban. A hiányzó láncszem elmélet pedig hiányolja azt a linket, amely a Cro-magnoni ember kapcsolható lenne a Neander-völgyiekhez! A leletek tanúsága szerint azonban nem volt semmi átmenet a kettő között, hanem a Cro-magnoni egyszercsak felbukkant, teljesen "kifejlődve", minden átmenet nélkül.

Természetesen a Neander-völgyiek is úgymond modern embernek számítanak (Homo Sapiens Neanderthalensis), bár a fiziológiai és antropológiai különbségek szembetűnőek voltak a kettő között. Vagyis nem megfigyelhető az idomulás a kettő között.

Még a Homo habilis és a Homo erectus is félmillió évig élt egymás mellett, anélkül, hogy a Homo habilis bármit is tanult volna a nála fejlettebb erectustól. Az olduvai és acheuli kultúrák egymás "szomszédos" kultúrái a Turkana-tó vidékén, amelyek fejlettség-beli különbözősége óriási, és félmillió éven át nem volt képes a H. habilis az erectustól "átvenni" a technológiáját!

Ez egyértelmű utalás arra, hogy az erectus nem származhat a habilistől, ugyanakkor logikailag mástól nem származhatna! Ráadásul jelenleg úgy tudják, hogy a H. habilis előzmény nélküli és anélkül halt ki, hogy átfejlődött volna másik fajba!

Ugyanakkor a H. erectus utolsó kb. 150,000 évében együtt élt a Neander-völgyi faj korai típusával, amelyeknél ugyanez a probléma áll fenn!

Bár a Homo sapiens kb. 300,000 évvel ezelőtt jelent meg, nem bizonyítható egyértelműen a H. erectustól való származása, sőt, inkább több a kérdés, mint a válasz!

A Homo sapiens fajon belül pedig még furább a helyzet, mert a Neander-völgyiek "elmaradottabbak" voltak "nálunk", és annak ellenére sem vették fel a versenyt velünk, hogy alkalmuk lett volna erre a kb. 20-30,000 év során, amíg együtt élt a két faj egymás mellett! Szó szerint egymás mellett!

Bár a genetikai kutatások azt látszanak igazolni, hogy bennünk is vannak Neander-völgyi gének, érdekes, hogy a Neander-völgyi kultúra és technológia megmaradt az ő szintjén, nem adoptálta a H. sapiens sapiens fejlett módszereit.

"Az egyre újabb és újabb régészeti leletek - néhány paleontológus véleménye ellenére - paradox módon nemhogy csökkentették, inkább növelték az emberré válás konkrétabb kérdései körüli bizonytalanságot."

(Wikipedia)

2014. szept. 13. 17:09
 20/21 anonim ***** válasza:

"A hiányzó láncszem elmélet pedig hiányolja azt a linket, amely a Cro-magnoni ember kapcsolható lenne a Neander-völgyiekhez! A leletek tanúsága szerint azonban nem volt semmi átmenet a kettő között, hanem a Cro-magnoni egyszercsak felbukkant, teljesen "kifejlődve", minden átmenet nélkül. "

Miközben egy csomó mindent tudsz erről a dologról, pont azt nem tudod, hogy a Cro-magnoni ember nem a Neander-völgyi leszármazottja?

Én sokkal kevesebbet tudok erről, de azt már konkrétan hallottam, hogy a modern ember sokkal később vándorolt ki Afrikából és jutott Európába, mint a Neandervölgyi ősei, és az hogy egy időben és egy helyen IS éltek nem vet fel bennem különös problémákat. Miért ne osztozhattak volna egy élőhelyen különböző hominidák a történelem előtti időkben?

2014. szept. 14. 17:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!