Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 15 évesen a 118-as IQ szint...

15 évesen a 118-as IQ szint milyennek számít?

Figyelt kérdés
raven tesztel csináltam.

#IQ #logika #ész #is teszt
2014. szept. 11. 20:50
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
2014. szept. 16. 17:11
 12/24 A kérdező kommentje:
Utolsó, Neked mi a bajod a kérdéssel ?
2014. szept. 16. 17:48
 13/24 anonim ***** válasza:

Ha én kiírnék egy olyan kérdést, hogy

„Most végeztem el a kutató fizikus szakirányt, tudnátok segíteni a másodfokú egyenlet megoldásában?”,

akkor ti hogyan néznétek rám?

2014. szept. 16. 20:53
 14/24 anonim válasza:

Én 13 éves vagyok és 135-ös az IQ-m a teszt szerint. Nem hiszem, hogy nagyon sok az összefüggés a korral. Persze napi "agytornával" lehet nővelni az IQ-t, a memoriát, az agykapacitást...na érted mire gondolok.

"Az IQ értékei 111 és 120 között

Átlag feletti inteligenciáról van szó. A főiskola ezeknek az egyéneknek nem csinál problémát és elvégzik probléma nélkül. Ha az egyén dolgos,elérheti a különleges munkahelyet a munka piacon. A népesség között találhatunk kb.12% embert ezekkel az IQ értékekkel."

De az IQ nem számít sokat. Nekem is elég nagy az IQ viszont a mellett egy lusta disznó vagyok ezért nem igazán szemít, hogy könnyen megértem a dolgokat és megjegyzem..stb. :)

2015. jan. 30. 03:03
 15/24 Wadmalac ***** válasza:

"Ezt nem vágom. Akkor ha megmérem valakinek a testmagasságát, akkor figyelembe kell vennem az életkorát is? Szóval ha egy lány 10 évesen 130 cm magas, akkor a hiteles magasságának kiszámolásához ezt meg kell szorozni 1,23-mal? Vagy mi?"

Rossz analógiát választottál.

Egy 100 kg-os felnőtt férfi felemel 20 kg-ot, vagy egy 25 kilós 5 éves gyerek emeli fel, szerinted ugyanannyit számít?

Az agy működési, logikai, asszociációs szempontból nem azonos teljesítménnyel működi végig az életed, tehát az életkor-korrekció jogos.

2015. jan. 30. 08:07
 16/24 anonim ***** válasza:

> „Egy 100 kg-os felnőtt férfi felemel 20 kg-ot, vagy egy 25 kilós 5 éves gyerek emeli fel, szerinted ugyanannyit számít?”

Abból a szempontból, hogy fel lesz-e emelve a súly, igen. Ha én egy olyan valakit keresek, aki fel tud emelni egy 40 kg-os súlyt a teherautó platóra, akkor nyilván nem egy olyan srácot választok, aki 5 éves, még ha jobban is emel az összes ötéves 99%-nál, azaz 140 felett van a „súlyemlő képessége” az ötévesek körében, hanem egy 100 kilós felnőttet, akinek esetleg csak 95 az ugyanilyen „súlyemelő képessége” a 100 kg-os felnőttek körében, azaz az átlagnál kicsit gyengébb.

> „Az agy működési, logikai, asszociációs szempontból nem azonos teljesítménnyel működi végig az életed, tehát az életkor-korrekció jogos.”

Félig-meddig, lásd fentebb. Másrészt abban se vagyok biztos, hogy a korrekció korrekt.

2015. jan. 30. 18:39
 17/24 anonim ***** válasza:
(Persze ha az IQ csak menőzésre való, hogy nekem márpedig 177, még a kérdezőnek csak 118, akkor mindent lehet csinálni, hogy jól jöjjön ki…)
2015. jan. 30. 18:40
 18/24 Wadmalac ***** válasza:

""> „Egy 100 kg-os felnőtt férfi felemel 20 kg-ot, vagy egy 25 kilós 5 éves gyerek emeli fel, szerinted ugyanannyit számít?”

Abból a szempontból, hogy fel lesz-e emelve a súly, igen. Ha én egy olyan valakit keresek, aki fel tud emelni egy 40 kg-os súlyt a teherautó platóra, akkor nyilván nem egy olyan srácot választok, aki 5 éves, még ha jobban is emel az összes ötéves 99%-nál, azaz 140 felett van a „súlyemlő képessége” az ötévesek körében, hanem egy 100 kilós felnőttet, akinek esetleg csak 95 az ugyanilyen „súlyemelő képessége” a 100 kg-os felnőttek körében, azaz az átlagnál kicsit gyengébb."

?

Mi köze ennek az eredeti témához? Az az volt, hogy kor szerinti differenciálásnak van-e értelme és erre te egy testmagasságos példát hozzál, ami irreleváns. Én hoztam egy kicsit jobbat, erre most te egy olyan választ írsz ,aminek köze nincs a korrelációhoz.

????

"Másrészt abban se vagyok biztos, hogy a korrekció korrekt."

Mivel az egész IQ-felmérés bizonyos, önhatalmúlag felvett alapszabályok alapján történő, informatív jellegű és éppen ezért semmiképpen nem tudományos objektivitású mérés (ezt minden IQ-teszt el is ismeri), ezért a kor szerinti korrekció is csak hasonló szinten objektív. Vagy az egész IQ-mérést tekinted összességében nem hitelesnek, vagy ha magát az IQ-mérést elfogadod, az ugyanolyan korrektségű-jellegű kor-differálást is elfogadod vele.

2015. febr. 2. 09:20
 19/24 Wadmalac ***** válasza:

#17: Nem csak menőzésre való és nem szubjektív szájíz szerint keverik. Egyszerűen csak szubjektíven kiválasztott szabályok alapján mér egy, meglehetősen kevés hiteles és gyakorlati hasznú képesség-jellemzőt, de azt egyetemesen, részrehajlás nélkül.

A baj akkor van ,amikor valaki ezt az adatot olyan célra akarja felhasználni, amire sosem szánták a kitalálói.

2015. febr. 2. 09:24
 20/24 anonim ***** válasza:

> „Én hoztam egy kicsit jobbat, erre most te egy olyan választ írsz ,aminek köze nincs a korrelációhoz.”

Miért ne lenne köze? A példámban említett ötéves tizenkevés év múlva valószínűleg úgy fogja dobálni a félmázsás súlyokat, mint más a teniszlabdát.

Vagy a másik irányból: miért lenne köze az IQ-mérésnél egy hasonló metódusnak a korrelációhoz?

Amúgy igen, van értelme a kor szerinti differenciálisnak, viszont az, hogy az miért lenne ugyanolyan korrektségű, mint az eredeti mérés, és miért a kor szerinti differenciáltságtól lenne „hitelesebb” egy IQ-mérés, azt még mindig nem sikerült elmagyaráznod, pedig EREDETILEG erről volt szó.

Mivel az emberekről összességében sokkal több adat van, mint speciálisan a 15 évesekről, ezért eleve bizonytalanabbnak kell lennie a speciális mérésnek, mint a teljesnek. Másrészt pont a kevesebb adat miatt a korrekciós faktorok is bizonytalanabbak.

Összefoglalva:

Van-e értelme: IGEN.

Jogos-e alapból ezzel csinálni: NEM TUDOM (ha a tizenegy-két évesek önbizalmát akarjuk növelni, akkor igen – én is álltam székre kiskoromban, hogy olyan magas legyek, mint a felnőttek).

Hitelesebb-e úgy: Ezt erősen KÉTLEM.

2015. febr. 2. 10:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!