Hogyan kell irányítani egy vadászgépet?
Jó, tudom, több tíz év kell, sok gomb, radar, minden.
Engem csak egyedül ez érdekel:
Milyen vezérlőkkel irányítják a csűrőt, magasságit, oldalkormányt, és mi a gáz meg a féklap?
Ez érdekelne.
Utasszállítón én úgy tudom, hogy rendes kormány van, és az oldal az pedig 2 pedál.
De tegyük fel, ott van egy F35-ös vadászgép, ami most a legjobbak között van, és a botkormány se középen egy nagy, hanem jobb oldalt van egy kisebb, így sokkal könnyebb.
Gondolom előre tol, süllyed, fordítva emelkedik.
Ha oldalra, akkor a csűrő.
Jó, igaz már megválaszoltam 2-t (feltéve ha jól mondtam)
Na, akkor a VADÁSZGÉPEK gáz, fék, és oldalkormány irányítása érdekelne.
Az oldalkormány mindegyikben bal-jobb pedál.
Csűrés és fel-le a botkormány.
A gáz egy előre-hátra tolható külön kar (több hajtómű esetén osztottan mozgatható), ezek a szabványos alap kezelőszervek azonosak.
A forszázs állítása már típusfüggő, ugyanígy az esetleges plusz kormányfelületek, hajtómű keresztmetszet állítása, hajtómű szög (Harrier pl.) mind már eltérő.
A VTOL rendszerű jószágok külön képzést igényelnek, de a hagyományos gépeket egy másik típuson gyakorlott pilóta egy "gyorstalpaló" után már kezelni tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!