Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy definiálnátok a "latinokat"?

Hogy definiálnátok a "latinokat"?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy mi alapján különítik el mondjuk az Egyesült Államokban a "latinokat" a többi europid emigránstól?

Ők egy külön rassznak tekinthetők? Vagy csak sajátos tulajdonságok alapján különítik el őket?

Vagy egyszerűen csak az a "latin", aki Latin-Amerika valamely országából érkezett, testi adottságokra való tekintet nélkül?

Vagy hogy van ez?

2010. jan. 13. 20:15
 1/9 anonim ***** válasza:

A "hispanic" definíciója az, hogy olyan személy, akinek vagy felmenőinek a származási helye Mexikó, Puerto Rico, Kuba, Közép- vagy Dél-Amerika, vagy más spanyol kultúrájú ország. Egy másik definícióba a brazil és portugál származásúak is beleesnek. Olyan definíciókat is használnak, amikbe beleértendők a brazilok, de a spanyolok és portugálok nem. Más esetekben önbevalláson alapul a besorolás.

"Ők egy külön rassznak tekinthetők?" Nem.

"Vagy csak sajátos tulajdonságok alapján különítik el őket?" Alig-alig. Ez egy statisztikai kategória.

2010. jan. 13. 20:39
 2/9 A kérdező kommentje:

Vagyis pusztán csak az számít, hogy melyik országban születtek? Vagyis a "latin" ("hispanic") csak annyit jelent hogy latin-amerikai?

Olyan mintha valakire azt mondanánk Magyarországon, hogy román?

Tehát akkor az is "latin", akinek minden őse mondjuk svéd, ő is fehér bőrű, kék szemű és szőke, de Mexikóban született, mexikói állampolgár és mexikóinak vallja magát, de az Egyesült Államokban él?

2010. jan. 13. 20:44
 3/9 anonim ***** válasza:

"Vagyis pusztán csak az számít, hogy melyik országban születtek?"

Vagy az számít, vagy pedig, ha önbevalláson alapul a besorolás, akkor az önbesorolás számít.

"Vagyis a "latin" ("hispanic") csak annyit jelent hogy latin-amerikai?"

vagy latinamerikai-vagy-spanyol-és-portugál, vagy latinamerikai-kivéve-brazil-de-beleértve-a-spanyolokat stb. Szóval amit már egyszer leírtam.

"Olyan mintha valakire azt mondanánk Magyarországon, hogy román?"

Nem biztos, mert a román az vagy állampolgárság, vagy nemzetiség. Nem pedig származás.

"Tehát akkor az is "latin", akinek minden őse mondjuk svéd, ő is fehér bőrű, kék szemű és szőke, de Mexikóban született, mexikói állampolgár és mexikóinak vallja magát, de az Egyesült Államokban él?"

Ha a kérdőív a származási országos módszert alkalmazza, akkor természetesen igen. Ha önbevalláson alapul a kérdőív, és az illető valamilyen okból nem tartja magát latin-amerikainak, akkor nem.

2010. jan. 13. 21:16
 4/9 A kérdező kommentje:

De ha latin-amerikainak tartja magát, spanyol az anyanyelve, de genetikailag semmi köze a lati-amerikaiakhoz, akkor mi van?

Lehet hogy a román nemjó példa. És ha valakire azt mondjuk, hogy balkáni?

2010. jan. 13. 21:20
 5/9 anonim ***** válasza:

"De ha latin-amerikainak tartja magát, spanyol az anyanyelve, de genetikailag semmi köze a lati-amerikaiakhoz, akkor mi van?"

Ha Latin-Amerikában született, akkor Hispanic. Ha nem ott, akikor nem hispanic. Mit nem értesz ezen? Irtó egyszerű. Nem értem, hogy jön ide a genetika.

2010. jan. 14. 11:12
 6/9 anonim ***** válasza:

"És ha valakire azt mondjuk, hogy balkáni?"

Balkáni az, aki a Balkánról jött. Hadd ne soroljam fel a balkáni országokat.

2010. jan. 14. 11:12
 7/9 A kérdező kommentje:

"Ha Latin-Amerikában született, akkor Hispanic. Ha nem ott, akikor nem hispanic. Mit nem értesz ezen? Irtó egyszerű. Nem értem, hogy jön ide a genetika."

Értem én.

Úgy jön ide a genetika, hogy az ilyen megnevezések (dinári, uráli, nord, mediterrán stb.) a külső megjelenés, a genetikai adottságok alapján szoktak elkülönülni.

Pl nord típus az aki magas, szőke hajú, kék szemű. Mediterrán, aki barna bőrű, fekete hajú, barna szemű.

Azt hittem, hogy a "latin"/"hispanic" is valami ilyesmi. De ezek szerint ez csak egy bizonyos területről érkezettek gyűjtőneve. Mint nálunk, ha mondjuk azt mondanák, hogy "balkáni", a Balkánról érkezett.

2010. jan. 14. 11:50
 8/9 A kérdező kommentje:

"Balkáni az, aki a Balkánról jött. Hadd ne soroljam fel a balkáni országokat."

Félreértettél.

Arra próbáltam utalni, hogy ezek szerint az amerikaiaknál a "hispanic" olyan jellegű, mintha mi azt mondanánk, hogy "balkáni", a Balkánról érkezett.

2010. jan. 14. 11:51
 9/9 anonim ***** válasza:

"az amerikaiaknál a "hispanic" olyan jellegű, mintha mi azt mondanánk, hogy "balkáni", a Balkánról érkezett."

Igen, olyan.

2010. jan. 14. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!