Hogy definiálnátok a "latinokat"?
Úgy értem, hogy mi alapján különítik el mondjuk az Egyesült Államokban a "latinokat" a többi europid emigránstól?
Ők egy külön rassznak tekinthetők? Vagy csak sajátos tulajdonságok alapján különítik el őket?
Vagy egyszerűen csak az a "latin", aki Latin-Amerika valamely országából érkezett, testi adottságokra való tekintet nélkül?
Vagy hogy van ez?
A "hispanic" definíciója az, hogy olyan személy, akinek vagy felmenőinek a származási helye Mexikó, Puerto Rico, Kuba, Közép- vagy Dél-Amerika, vagy más spanyol kultúrájú ország. Egy másik definícióba a brazil és portugál származásúak is beleesnek. Olyan definíciókat is használnak, amikbe beleértendők a brazilok, de a spanyolok és portugálok nem. Más esetekben önbevalláson alapul a besorolás.
"Ők egy külön rassznak tekinthetők?" Nem.
"Vagy csak sajátos tulajdonságok alapján különítik el őket?" Alig-alig. Ez egy statisztikai kategória.
Vagyis pusztán csak az számít, hogy melyik országban születtek? Vagyis a "latin" ("hispanic") csak annyit jelent hogy latin-amerikai?
Olyan mintha valakire azt mondanánk Magyarországon, hogy román?
Tehát akkor az is "latin", akinek minden őse mondjuk svéd, ő is fehér bőrű, kék szemű és szőke, de Mexikóban született, mexikói állampolgár és mexikóinak vallja magát, de az Egyesült Államokban él?
"Vagyis pusztán csak az számít, hogy melyik országban születtek?"
Vagy az számít, vagy pedig, ha önbevalláson alapul a besorolás, akkor az önbesorolás számít.
"Vagyis a "latin" ("hispanic") csak annyit jelent hogy latin-amerikai?"
vagy latinamerikai-vagy-spanyol-és-portugál, vagy latinamerikai-kivéve-brazil-de-beleértve-a-spanyolokat stb. Szóval amit már egyszer leírtam.
"Olyan mintha valakire azt mondanánk Magyarországon, hogy román?"
Nem biztos, mert a román az vagy állampolgárság, vagy nemzetiség. Nem pedig származás.
"Tehát akkor az is "latin", akinek minden őse mondjuk svéd, ő is fehér bőrű, kék szemű és szőke, de Mexikóban született, mexikói állampolgár és mexikóinak vallja magát, de az Egyesült Államokban él?"
Ha a kérdőív a származási országos módszert alkalmazza, akkor természetesen igen. Ha önbevalláson alapul a kérdőív, és az illető valamilyen okból nem tartja magát latin-amerikainak, akkor nem.
De ha latin-amerikainak tartja magát, spanyol az anyanyelve, de genetikailag semmi köze a lati-amerikaiakhoz, akkor mi van?
Lehet hogy a román nemjó példa. És ha valakire azt mondjuk, hogy balkáni?
"De ha latin-amerikainak tartja magát, spanyol az anyanyelve, de genetikailag semmi köze a lati-amerikaiakhoz, akkor mi van?"
Ha Latin-Amerikában született, akkor Hispanic. Ha nem ott, akikor nem hispanic. Mit nem értesz ezen? Irtó egyszerű. Nem értem, hogy jön ide a genetika.
"És ha valakire azt mondjuk, hogy balkáni?"
Balkáni az, aki a Balkánról jött. Hadd ne soroljam fel a balkáni országokat.
"Ha Latin-Amerikában született, akkor Hispanic. Ha nem ott, akikor nem hispanic. Mit nem értesz ezen? Irtó egyszerű. Nem értem, hogy jön ide a genetika."
Értem én.
Úgy jön ide a genetika, hogy az ilyen megnevezések (dinári, uráli, nord, mediterrán stb.) a külső megjelenés, a genetikai adottságok alapján szoktak elkülönülni.
Pl nord típus az aki magas, szőke hajú, kék szemű. Mediterrán, aki barna bőrű, fekete hajú, barna szemű.
Azt hittem, hogy a "latin"/"hispanic" is valami ilyesmi. De ezek szerint ez csak egy bizonyos területről érkezettek gyűjtőneve. Mint nálunk, ha mondjuk azt mondanák, hogy "balkáni", a Balkánról érkezett.
"Balkáni az, aki a Balkánról jött. Hadd ne soroljam fel a balkáni országokat."
Félreértettél.
Arra próbáltam utalni, hogy ezek szerint az amerikaiaknál a "hispanic" olyan jellegű, mintha mi azt mondanánk, hogy "balkáni", a Balkánról érkezett.
"az amerikaiaknál a "hispanic" olyan jellegű, mintha mi azt mondanánk, hogy "balkáni", a Balkánról érkezett."
Igen, olyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!