A sarkkörökön túl hogyan változnak a Holdfázisok?
Lényegében ugyanúgy, maximum – a Naphoz hasonlóan – ritkábban kel fel/nyugszik le a Hold.
Csekkold le Stelláriummal, ha szeretnéd: [link] (F6-tal ki tudsz jelölni egy sarkkörön túli helyet, az időállító gombokat meg gyorsan megtalálod.)
Köszi a választ!
Korábban pont Stelláriummal néztem meg, és ott láttam, hogy két hétig fent volt a hold, aztán két hétig horizont alatt, csak a fázisokat nem láttam.
De mivel folyamatosan közeledett a Naphoz, mikor fent volt, így gondolom folyamatosan csökkenhet a sarlója. (Tehát nem úgy, mint nálunk, hogy minden nap kisebbként kel fel, hanem "fent változik" láthatóan.)
De nem vagyok benne biztos.
Ha sokat nézegeted a Holdat, vagy geometriával foglalkozol és sok kört látsz, akkor néhány órával telihold előtt is ki tudod szúrni, hogy most a Hold jobb oldalából* hiányzik egy kicsi ahhoz, hogy szabályos kör alakú legyen. Szóval innét nézve is változhat láthatóan egy éjszaka alatt, ha jó szemed van.
Másrészt a Stelláriumnak van egy olyan funkciója, hogy átlátszóvá tudja tenni a Földet, csak nyomd meg a G (mint ground) betűt, és akkor folyamatosan nyomon tudod követni, csak a Hold fázisváltozását. Ha még a légkört és a horizont menti ködöt is kikapcsolod (A és F betűk, de az alsó eszközsávon is van külön gombja ezeknek), és úgy vizsgálod a Hold fázisait, akkor gyakorlatilag semmilyen különbséget nem fogsz észlelni ha a sarkoktól vagy az egyenlítőtől nézelődsz. (Illetve a déli féltekén a szokásos jobbról balra helyett balról jobbra lesz a Hold haladási iránya a csillagokhoz képest, mert ott „fejjel lefelé” állsz, ugye.)
Szóval jók a megállapításaid. Ehetsz egy csokit.
*Feltételezve, hogy a Ráktérítőtől északra vagyunk.
Égek, mint a rongy! Most, hogy elolvastam, amit írtál (és, amit köszönök is), leesett a tantusz! Hiszen itt ugyanolyan folyamatos a változás, amíg fent van a Hold. (Csak utána durván fél napig nem látjuk.) Nem is tudom, honnan gondoltam azt a baromságot, hogy egy Holdfázis az fix keltétől nyugtáig?! (Mert, ha így lenne, akkor a Föld túloldalán kellene egy sarlónyit nőnie vagy fogynia. Viszont a Föld túloldalán, ha ugyanígy gondolkodnak, akkor meg ezen az oldalon kellene változnia.) :D
Hát köszönöm! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!