Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ez megtörténhetne? (Mars)

Ez megtörténhetne? (Mars)

Figyelt kérdés

Ugye 2025 ben embert küld a marsra egy holland cég.Most nem az a lényeg hogy meghalnak út közben,szétverik egymást,sugárzásba halnak meg stb.Hanem ha sikerülne,és véletlen beszennyeznék a marsot földi mikroorganizmusokkal,akkor ott is elindulhatna az élet valamilyen formában,mint a földön?Tudom lényegesen más lenne a helyzet,mert a földön már minden megvolt hogy "jobban megvesse" lábát az élet,folyékony víz,mágneses tér,légkör..Ellenben a marson teljesen más a helyzet.Ezen gondolkoztam hogy ha ott is "!!!valahogy!!!" beindulna az evolúció,és kialakulna az értelmes élet,és a végén rájönnének hogy egy véletlen hiba folytán indult el az élet a marson,tehát ők is egy hiba szülöttei.Szerintetek mit szólnának?Csalódottak lennének?Keresnék az embereket?

Szerintem érdekes ez,mert lehet hogy a földön is így törént,felfedezte a földet egy idegen civillizáció,idejöttek majd elmentek csak nem figyeltek arra hogy idegen mikroorganizmusokokat hagytak itt,és pl így indult el az élet.

2014. júl. 16. 01:13
 1/10 A kérdező kommentje:
Persze a Mars bőven nem felel meg azoknak a kritériumoknak hogy értelmes élet alakuljon ki.De szerintem mégis érdekes hogy egy puszta véletlen,hiba ilyen nagyot alkothat.
2014. júl. 16. 01:17
 2/10 A kérdező kommentje:
Ja és ez a kérdés nem a prometheus című filmből született,hanem olvastam hogy mennyire odakell/kéne figyelni hogy a marsra ne kerüljenek földi mikroorganizmusok.
2014. júl. 16. 01:22
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Bizonyos extremofil (nagyon szélsőséges körülmények között élő élőlények) tudnának vegetálni a Marson, de rendesen élni és szaporodni nem. Persze, ha valahol a föld alatt, barlangokban vannak hatalmas tavak, akkor ott tudnának élni, de ilyenekről nem tudunk.

Az, hogy az élet rendesen fejlődésnek induljon, az évmilliók, de inkább milliárd kérdése. És hírből sem biztos, hogy emberszerű intelligencia alakulna ki. Pláne olyan szűk bioszférában, mint a marsi.

A feltételezésed meg igazából értelmetlen. Most arra akarsz utalni, hogy nem itt alakult ki az élet. Hanem máshol. Tehát máshol kialakulhatott az élet. Akkor a Földön miért nem? Természetesen ez nem bizonyíték, azonban Occam-borotvája alapján lényegesen valószínűbb, hogy az élet, ami valahol képes kialakulni, itt alakult ki, semmint idehozta egy másik élőlény.

2014. júl. 16. 07:02
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Az ott landolt űreszközökkel már érkezhettek oda földi organizmusok. Jelen tudásunk szerint nincs olyan organizmus a Földön, ami életképes lenne ott, de mint előttem írták vegetálni tudna ott pár különleges létforma. Az is igaz, hogy az életről nem tudunk túl sokat, mármint nem tudunk elképzelni olyan lényt (biológiai értelembe), ami nem szén alapú.

Valószínűleg nem jönnének

2014. júl. 16. 08:31
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Véletlenül elküldtem...

Szóval nem hiszem, hogy maguktól rájönnének, hogy hogyan kerültek oda. Mi sem tudjuk és szerintem nem is fogjuk megtudni, hogy hogy lett itt élet. Itt alakult-e ki, mondjuk belecsapott a villám az őslevesbe és kialakult az első szerves vegyület, vagy idejött valahogy, mint ahogy te is írtad, esetleg egy becsapódó objektumon vegetáltak és itt alkalmas volt a környezet az élethez.

Ha idegenek által került ide egy organizmus, most mindegy, hogy szándékosan, vagy nem, inkább azt kérdezném tőlük, hogy ők is átmentek-e ezeken a dolgokon, amin most mi. Pl hogy irtották-e egymást pénzért, nyersanyagért vagy másért? Lassította-e a fejlődésüket valami? Mondjuk mint nálunk a profitorientált gondolkodás, vallások, emberi természet. Megosztják-e az újonnan feltalált technikát társaikkal vagy dugdossák a világ elől és fegyverként hasznosítják...

Károsították-e élőhelyüket, vagy törekedtek olyan technikára, ami kevesebb kárt okoz, vagy pár befolyásos mindent megtett, hogy a profit érdekébend fenntartsa a szennyező technikát.

Szóval hogy a viselkedésünk ránk jellemző, vagy ezen átesik-e a legtöbb lakott bolygó.

2014. júl. 16. 08:48
 6/10 anonim ***** válasza:

A Föld belsejében több km mélységig élnek olyan ősi baktériumok, amelyekben még nem fejlődött ki az oxigéntűrés. Ezek kiválóan ellennének a Marson, és elindulhatna valamiféle fejlődés a felszín közelében is.

Ezzel együtt tényleg az a valószínűbb, hogy az élet itt alakult ki.

2014. júl. 16. 08:55
 7/10 A kérdező kommentje:
Mert ha egy idegen hozta volna ide a mikróbákat,akkor az embernek hasonlítani kéne az idegenre?
2014. júl. 16. 08:56
 8/10 A kérdező kommentje:

"Ezzel együtt tényleg az a valószínűbb, hogy az élet itt alakult ki."

Ezt mire érted?

2014. júl. 16. 08:59
 9/10 Napfonat ***** válasza:

7-es! Nem szeretném a tudományos eszmecserét megakasztani, mert a hozzászólók a tudomány emberei (ahogyan én is), azonban mégis megteszem.

"a saját képére és hasonlatosságára..."

Értelmezhetnénk már egyszer szó szerint is ezt az idézetet.

De elmerenghetünk azon is, hogy milyen jó sci-fi novella téma lehetne belőle. Nem?

2014. júl. 16. 09:40
 10/10 Wadmalac ***** válasza:

Az, hogy odabacizunk, az meg is fog történni. De a jelen marsi körülmények közt ebből fényes evolúció nem lesz.

Az viszont nem kizárt, hogy a Mars esetleges jövőbeli terraformálásánál majd lesz bajunk a saját, korábban behordott és azóta mutálódott baktériumainkkal.

A pánspermium-elmélet persze a Föld esetén is lehetséges. Hogy erre, vagy a cáfolatára lesz-e valaha perdöntő bizonyíték, az kérdéses.

2014. júl. 16. 10:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!