Csak hiszed, hogy gumiból. Van abban minden más. Eredetileg az alapanyaga természetes latexanyagnak számító chicle, amely a Manilkara chicle vagy a Manilkara zapota nevű, az amerikai esőerdőkben is megtermő fafajták kérgéből kinyert tejszerű nedv.
A rágógumit különböző formákban már körülbelül 5000 évvel ezelőtt, az újkőkorszak idején is ismerték és használták az emberek. A mai értelemben vett legrégebbi, napjainkban is ismert rágógumit a finnországi Yli-Ii településen fekvő Kierikki területén fedezte fel 2007 augusztusában az egyesült királyságbeli Derby Egyetem egyik régészet szakos hallgatója, Sarah Pickin. A megtalált darab alapanyaga nyírfakéregből készült kátrány. A nyírfakéreg, amiből a fognyomokat is tartalmazó rágógumi készülhetett, egyebek mellett fenolokat is tartalmaz, amely egyesek szerint fertőtlenítő hatással és más egészségügyi előnyökkel rendelkezik.
Már az ősi aztékokhoz tartozó indán törzsek is a chiclét használták, mint egy, a mai rágógumival nagy hasonlóságot mutató anyag alapanyagát. Ezt a fajta rágógumi legfőképpen a nők használták elsősorban a szájuk illatosításának a céljából. A népcsoport tagjai a chicle latexéből készült gumit is alkalmazták ilyen célokra, ennek a készítménynek a helyiek által ismert neve a tzictli volt. A maja civilizáció egyes tagjai is az aztékokhoz nagyban hasonlító módszereket alkalmaztak a rágásra szolgáló gumik területén.
Fő összetevőként a csomagoláson általában annyi áll, hogy gumi-alap. Ez azonban nem természetes kaucsuk, hanem több anyag keveréke, amelynek pontos összetétele gyártási titok. Nézzük a főbb összetevőket.
Poliizobutilén: mesterséges gumi, egy szinte folyadéknak tűnő, átlátszó anyag, ami gyakorlatilag szilárd. Többek között kosárlabda és gumibelső gyártására használják. Pilivinil-acetát: egy olyan műanyag, ami hő hatására nyúlós lesz. Ragasztó készítéséhez is használják. És még néhány ismert anyag: viasz, fenyőgyanta, és hintőpor.:
Természetesen minden élelmiszeripari minőségű. Ha mindezt melegítés közben, megfelelő sorrendben és mennyiségben összekeverjük, rágógumi alap lesz belőle. Ez szobahőmérsékleten kemény, testhőmérsékleten puha. Ezután már csak néhány dolog kell: aroma az ízhez, rengeteg cukor vagy édesítőszer, emulgálószer, színezék, fényező anyag, stb. a pontos összetétel szigorú gyártási titok.
Forrás [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!