Hogy kell megoldani ezt a fizikapéldát? (homorú tükörrel való képalkotás)
A homorú tükör görbületi sugara 8 cm. A 2 cm magas tárgy függőlegesen áll az optikai tengelyen, 3 cm-re a tükörtől. Határozd meg a kép távolságát a tükörtől, a tükör nagyítását! Hova kell helyezni a tárgyat, ha egy fordított, 3x nagyobb képet akarunk?
Sürgős lenne, és levezetés is kéne, nemcsak a megoldás! Nagyon köszönöm!
Fókusztávolság = görbületi sugár/2 = 8 cm / 2 = 4 cm.
Az optika alapegyenlete pedig: 1/f=1/t+1/k, ahol f=fókusztávolság, t=tárgytávolság, k=képtávolság.
Mivel a tárgytávolság kevesebb, mint a fókusztávolság (3 cm < 4 cm) ezért csak látszólagos (virtuális) kép jön létre, vagyis a kép a tükör mögött keletkezik, és csak szemmel látható, nem vetíthető ki (hiszen a tükör mögé nem is jut a fény, és ilyenkor a homorú tükör nagyító tükörként funkcionál). A képletbe helyettesítve ezt kapjuk: 1/4=1/3+1/k. Ezt k-ra rendezve, megkapjuk, hogy k=-12 cm. A negatív előjel is arra utal, hogy a kép csak látszólagos, és a tükör mögött 12 cm-rel keletkezik. A nagyítás pedig: N=K/T=k/t. K=képnagyság, T=tárgynagyság, k=képtávolság, t=tárgytávolság. N=k/t=-12cm/3cm=-4. A nagyítás tehát 4-szeres, és negatív előjelű, ami szintén a kép látszólagosságára utal. Nem volt kérdés, de ebből következik, hogy ha a tárgy 2 cm magas, akkor a látszólagos kép –amely egyenes állású- 4 * 2 cm = 8 cm magasnak látszik. Ha fordított képet akarunk, akkor annak valódi képnek kell lennie, tehát a tárgyat távolabb kell helyezni a tükör fókusztávolságánál, hogy a tárgy pontjaiból a tükörre eső sugarak visszaverődve összetartóvá váljanak, és a képben találkozzanak, ami így valódi kép lesz, és ezért ki is lesz vetíthető. Az 1/f=1/t+1/k alapegyenletet, és a nagyítás képletét használva: N=k/t egy egyenletrendszerhez jutunk, amelyet meg tudunk oldani: N=3=k/t -> k=3t. Ezt, és a fókusztávolságot behelyettesítve a másikba: 1/4=1/t+1/(3t) -> 1/4=3/(3t)+1/(3t)=4/(3t) -> 4=3t/4 -> 16=3t -> t=16/3=5,333 cm. Vagyis a tárgyat a tükörtől 5,333 cm-re kell helyeznünk, hogy a róla keletkező valódi kép –amely fordított állású-, 3-szor nagyobb, vagyis 3*2cm=6cm-es legyen. Amúgy én LMBTQ személy vagyok, és ezt nem azért írom, mert kérkedni akarok vele, hanem azért, mert elegem van a sok igazságtalan negatív megkülönböztetésből, és szeretném, ha egyel több ember –jelen esetben Te is- belátnád, hogy ettől még igenis lehet valaki segítőkész, okos, vagyis összességében értékes ember.
Először is: nagyon köszönöm a megoldást, rengeteget segítettél vele :)
Másodszor: ki mondta, hogy nem lehet értékes vagy okos egy LMBTQ személy? :) Elhiszem, hogy sokan támadnak és nem fogadnak el ezért, de nekem személy szerint semmi bajom vele, sőt elképzelhető, hogy én is hajlok effelé az irány felé. Egyelőre még keresem magam ilyen téren. A fogalmazásmódodból, a helyesírásodból és a tudásodból is kiderül, hogy egy értelmes, okos emberrel van dolgom, aki éppen különbözik valamiben a többségtől. De ez még nem befolyásolja a véleményem rólad! Nem is szeretem az előítéleteket! Akik nem fogadnak el, azokkal nem érdemes törődni, hisz az élet túl rövid ahhoz, hogy az utálkozókkal foglalkozzunk :) Foglalkozz azokkal, akik szeretnek, akik megbecsülnek és elfogadnak olyannak, amilyen vagy! Kit érdekel, mit gondol a Kis Pista, amíg nem korlátozza a szabadságodat? Neki is van joga a szabad véleménynyilvánításra, aztán az meg rajtad múlik, adsz-e a véleményére, vagy sem. Tudom, sokszor nem könnyű másnak lenni (tapasztalat...), de kitartást, ne keseredj el, és főleg ne add fel azt, aki vagy! Merj önmagad lenni :) A megoldást köszi, igazán segítőkész vagy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!