Ha egy levegővel teli lezárt palackot a víz alá nyomok akkor a víz nyomásának (vagy palack mélységének növelésével) nő az erő amivel a palack felfelé tör?
Én elhittem, amit írtál, csak nem értettem a miértjét. :))
Aztán lehetne folytatni, hogy ez mennyiben változik összenyomható közegben, pl. levegőben...
#12:
Nem, csak az, aminek a fajlagos sűrűsége állandó. Tömeg, térfogat nem változik. De alapvetően szerintem csakis ilyen testekről beszéltünk. :)
"a víz nyomásának (vagy palack mélységének növelésével) nő az erő amivel a palack felfelé tör?"
Eddig a mélységről volt szó, attól valóban független a felhajtóerő.
Viszont ha a nyomást növeljük, mondjuk átvisszük a tartályunkat egy nagyobb tömegű bolygóra, ahol a gravitáció is nagyobb, akkor a nyomás is nagyobb ütemben fog nőni a mélységgel, adott "mélységkülönbség" nagyobb nyomáskülönbséget jelent, tehát ugyanolyan térfogatú testre nagyobb felhajtóerő fog hatni.
Viszont ha a Földön maradunk, csak egy nagy dugattyúval extra nyomást fejtünk ki a vízre, azzal csak eltoljuk a nyomásértékeket, de a különbségek nem változnak. (Eltoljuk a mélység-nyomás függvényt felfelé, de a meredeksége nem változik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!