Hogy számoljam ki a szabályos 4 oldalú gúla térfogatát? (többi lent. )
A szabályos 4 oldalú gúla éleinek hossza 2 dm (l=2dm) és az alappal 60°-s szöget zárnak be. A gúla alapja egy téglalap melynek lapátlói 60°-s szöget zárnak be. Számoljátok ki a gúla térfogatát. ( V=? ,m=? )
Odáig eljutottam hogy kiszámoltam a magasságát sinus tétellel az 1,73dm de tovább nem boldogulok. Tud valaki segíteni?
No.
Akkor leírok mindent :)
A szinusztételt nem is kell alkalmazni, elég egy szögfüggvény.
Vesszük a 60°szinuszát. sqrt(3)/2
Közelítő értéket adunk meg 0.86602
Aztán a 2 dm-es élt beváltjuk cm-res hosszegységbe:
2 dm= 20 cm
0.86602= 20/x |()^-1
Már nem írom le, de:
x=23.
@4: Én igen.
@Kérdező: A lapátlói is 2dm-esek. A testátló velük 60°-os szöget zár be mindkét végen, és egy pontba futnak össze (a gúla csúcsába), úgyhogy ez egy szabályos háromszög. Még szinusztétel sem kell hozzá (sőt, elég a nyolcadikos tudásszint!).
4-es vagyok
Bocs, Tom , de én tovább értetlenkednék.
Ez a "téglalap" speciális esete lesz, ami négyzet, hiszen ennek a gúlának palástját egyenlő oldalú háromszögek alkotják. Ugye?
De hogy lehet a téglalap speciális esete, vagyis egy négyzet, amikor az átlói egymással 60°-os szöget zárnak be? Hiszen annak az átlóinak a hajlásszöge éppen 90°... :D
Ez a feladat nem normális.
Addig én is eljutottam, hogy a szinuszfüggvénnyel kiszámítható a gúla magassága.
De a téglalappal az istennek nem tudok zöld ágra vergődni... :D
Nem alkalmazható normálisan sem a szinusztétel, sem a koszinusztétel, sem a tanges-vagy kotangenstétel, sem a Mollweide-formulák. Szóval most őszintén szólva nem tudom, mi van.
Ó... :D
Ezek szerint már van egy hozzászólásom.
De hová tűntek a tizedesjegyek a 23 után? :DDDD
De a hozzászólásom nem jó :o
Azt sem tudom, mikor küldtem -.- xD
Tehát:
Abban igazam volt, hogy elég a szinuszfüggvény :D
0,8660=x/20 |*20
x=17,32 cm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!