Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől függ a sejtek osztódási...

Mitől függ a sejtek osztódási sebessége?

Figyelt kérdés

2014. máj. 8. 06:41
 1/8 anonim ***** válasza:
Genetika, és hozzáférhető tápanyag.
2014. máj. 8. 09:59
 2/8 sopronfeco válasza:

Elsősorban azon,hogy milyen sejtről van szó...

Ezenkivül természetesen a sejt számára az osztódáshoz szükséges feltételek és körülmények megléte és állapota,valamint a sejt saját genetikája és genetikai "belső órájának"a thelomereknek az állapota,ami minden egyes osztodás után hosszabb reprodukciós időt generál ami a sejt fokozatos elöregedésével jár míg végül a sejt már nem osztódik tovább...

2014. máj. 8. 10:15
 3/8 A kérdező kommentje:

Van valami ami természetes úton lassítja vagy gyorsítja?

(daganatos megbetegedés és hasonlókon kívül)

2014. máj. 8. 22:28
 4/8 sopronfeco válasza:

Gyakorlatilag erre te magad is tudod a valaszt...!mivel szervezetunk "alapegysegeirol"van szo,a sajat egeszsegunk ami eletben tartja sejtjeinket.Tehat barmi olyat teszel ami karos az egeszsegedre azzal a sajat sejtjeidet karositod,illetve az egeszseges eletmoddal pedig magad azaz sajat sejtjeid szamara biztositasz kedvezobb eletfelteteleket...

Azonban igy is es ugy is szuletesunktol kezdodoen mindannyian egy iranyba,a halal fele tartunk,es eletmodunk alapjan a halallal valo talalkozast lehet siettetni vagy kesleltetni,elkerulni azonban lehetetlen!!!

Szemely szerint az elethez valo pozitiv hozzaallast es optimizmust tartom az elet "gráljának" es szerintem sokan osztjak velem ezt a velemenyt,es neked is ezt tudom "univerzalis" szerkent ajanlani a hosszabb elet erdekeben!

2014. jún. 14. 07:59
 5/8 sopronfeco válasza:

Ha mar megemlitetted a daganatos betegsegeket,erdekessegkent megemlitenem,hogy pont a daganatok rakos sejtjeibol hianyzik a "belso ora",es ez okozza a daganat kialakulasat is,mivel ezek a rakos sejtek mindenfele kontroll nelkul veszettul burjanzanak es csak osztodnak es osztodnak es osztodnak...hianyzik a genjeikbol a thelomer-szakasz,ami megmondja nekik hogy hanyszor osztodhatnak es meddig elhetnek,mondhatjuk ugy is,hogy a rakos sejtek orok eletuek!

Egyebkent ez iranyba is komoly kutatasok folynak a rakos sejtekkel kapcsolatban,egyenlore sikertelenul..

2014. jún. 14. 08:26
 6/8 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom hogy ott van a telomer szakasz csak meghibásodás miatt aktív a telomeráz enzim termelés és ez mindig vissza írja a telomer régiókat. Emiatt olyan mintha le nullázná az órát mert a telomerek nem tudnak elfogyni ezért nem is tud érvényesülni a sejt osztódást végleg meg állító szerepük.
2014. jún. 14. 10:44
 7/8 sopronfeco válasza:

Az en oramat is nullazhatna valaki...

Viszont ahogy rágtam a kerdesed,vegul egy paradoxonba torkolltam...

Ha gyorsitanam vhogy a sejtosztodast,akkor elobb hasznalna el a sejt a szamara adatott osztodasok szamat es ezzel nem jarnek tul jol..

Viszont ha lassitanam akkor meg az atlagnal oregebb azaz"elhasznalodottabb" sejt reprodukalna magat es ez sem lenne az idealis verzio...

Vagy ezt most csak tulgondolkodtam..?

2014. jún. 14. 10:56
 8/8 A kérdező kommentje:

Az osztódás lassítását nem tudom de a gyorsításnál szerintem igen.

Egyébként kísérleteztek telomeráz enzimmel aminek a vége az lett hogy az egerek daganatok miatt meg haltak. Ha jól emlékszem volt valamilyen negatív hatása az enzimnek ami miatt könnyebben kialakult a rák. (a "végtelen" osztódást leszámítva)

2014. jún. 14. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!